Otkrivana spomen ploča

image_pdfimage_print

8_2504_2091_spomenplocaDanašnji dan pre tačno sto godina ostaće upamćen u istoriji kao datum kada je počeo najkrvaviji svetski sukob u istoriji do tada.

Rat koji je podmuklo nametnut našem narodu, formalno je objavljen dokumentom koji je stigao u Niš redovnom poštom, napisan na tada službenom francuskom jeziku. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić i predsednik Skupštine Grada prof. dr Mile Ilić svečano su otkrili spomen ploču na zgradi univerzitetske biblioteke u znak sećanja na dan kada je telegram stigao u grad.

Dokument o objavi rata, to parče papira, metaforički rečeno, dovelo je do jedne od najvećih tragedija u istoriji čovečanstva po broju ljudskih žrtava i po materijalnim razaranjima, ali ne voljom jedne male balkanske zemlje već zahvaljujući imperijalističkim težnjama moćne monarhije koja je ovaj rat nametnula ostatku sveta. Kada je telegram o objavi rata predat Nikoli Pašiću tadašnjem premijeru Srbije, on je rekao-“Bog će pomoći pravednicima”.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je da se “danas otkrivanjem ove spomen ploče sa ponosom sećamo teških dana naše istorije svesni da je pred nama težak zadatak konsolidacije privrede i preobražaja zemlje u moderno i pravno utemeljeno društvo. Kao pobednici velikog rata, ubeđen sam da smo danas spremni da pobedimo u jednom drugom ratu, ratu sa kriminalom, korupcijom i siromaštvom”, zaključio je gradonačelnik.

Možda Vas zanima i sledeće...