1

Рамазанска честитка Градоначелника

Градоначелник Града Ниша

Градоначелник Града Ниша

Рамазан је девети месец муслиманског календара и за муслимане свети месец, јер је тада почела Објава Курана пророку Мухамеду.

 Поводом овог великог муслиманског празника градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић упутио је честитку свим верницима исламске вероисповести.

 “Исламски верници данас обележавају Рамазански Бајрам, један од највећих муслиманских празника, који се прославља након једномесечног поста. У име града Ниша, и у своје лично име, честитам свим верницима овај велики празник, уз жељу да ове бајрамске дане проведу у миру, здрављу и љубави са својим породицама и пријатељима,” каже се у честитки.

 Током Бајрама обичај је да се организују свечаности, посећује родбина, пријатељи и комшије. То је истовремено и празник даривања.




Путевима српске војске

8_2501_2088_safariУ оквиру обележавања 100 година од почетка Првог светског рата из Ниша је кренуо специфичан Ауто-сафари под називом” ПУТЕВИМА СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ”.

Специфичност овог подухвата је у томе што ће теренским возилима у дужини од око 3. 500 км, бити обухваћено више држава са посебним освртом на трасу кретања главнине Српске војске у Првом светском рату.

Ова експедиција ће кренути из Ниша преко Београда, Шапца, Цера, Колубаре, Црне Горе, Албаније и Грчке преко Македоније до Србије. Експедиција ће имати за циљ да изврши непосредни увид у простор кретања српске војске у Великом рату и сними простор, време и артефакте.

Нишка Војна болница пружиће логистичку подршку експедицији “Путевима српске војске у Првом светском рату”. Саставни део овог пројекта биће и праћење маршуте Сталне моравске војне болнице. С поносом истичемо да је Војна болница у Нишу једна је од ретких у свету која је одржала контиуитет рада у протеклих 137 година постојања и након учешћа у седам ратова током којих је збрињавала рањенике, делећи судбину своје војске и народа.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић испратио је припаднике Сафари клуба и предао председнику клуба заставу града Ниша.

“Пожелео бих срећан пут експедицији и да ову трасу прођу без било каквих проблема. Данас обележавамо сто година од почетка Првог светског рата и ово је једна од манифестација којом желимо да се подсетимо славних српских војника који су се како легенда каже ослобађајући своју земљу кретали брже од француских коњаника. Тада смо се борили против надмоћног непријатреља, а и данас се боримо против криминала, корупције, незапослености и свих других пошасти модерног друштва и ја верујем да ћемо као и тада однети победу, уз српску Владу која убеђен сам, има капацитет да се избори са великим проблемима којима смо преокупирани”, рекао је градоначелник Перишић.




Откривана спомен плоча

8_2504_2091_spomenplocaДанашњи дан пре тачно сто година остаће упамћен у историји као датум када је почео најкрвавији светски сукоб у историји до тада.

Рат који је подмукло наметнут нашем народу, формално је објављен документом коjи је стигао у Ниш редовном поштом, написан на тада службеном француском језику. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и председник Скупштине Града проф. др Миле Илић свечано су открили спомен плочу на згради универзитетске библиотеке у знак сећања на дан када је телеграм стигао у град.

Документ о објави рата, то парче папира, метафорички речено, довело је до једне од највећих трагедија у историји човечанства по броју људских жртава и по материјалним разарањима, али не вољом једне мале балканске земље већ захваљујући империјалистичким тежњама моћне монархије која је овај рат наметнула остатку света. Када је телеграм о објави рата предат Николи Пашићу тадашњем премијеру Србије, он је рекао-“Бог ће помоћи праведницима”.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да се “данас откривањем ове спомен плоче са поносом сећамо тешких дана наше историје свесни да је пред нама тежак задатак консолидације привреде и преображаја земље у модерно и правно утемељено друштво. Као победници великог рата, убеђен сам да смо данас спремни да победимо у једном другом рату, рату са криминалом, корупцијом и сиромаштвом”, закључио је градоначелник.