1

Саопштење Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша

Управа за пољопривре10_2500_2087_uprsду и развој села Града Ниша, у сарадњи са градским опшинама Палилула, Црвени Крст, Нишка Бања и Пантелеј, одржала је 27 радионица на којима је житеље свих села на територији Града упознала са активностима које се тренутно спроводе а тичу се развоја пољопривредне производње и побољшања услова живота на селу.

Представљени су актуелни програми Фонда за развој пољопривреде који се односе на осигурање пољопривредне производње од елементарних непогода, програм за побољшање живота и ширење економских активности у руралним подручјима, програм краткорочног кредитирања са финансирањем целокупне камате од стране Управе, програм унапређења расног састава у овчарству, коразству и свињарству кроз набавку квалитетних мушких приплодних грла, уређење атарских (пољских) путева, наставак реализације пројекта наводњавања и одводњавања пољопривредног земљишта.

“Управа за пољопривреду и развој села је пре свега оријентисана ка непосредном пружању услуга пољопривредним произвођачима, тако да је логично да смо у том смислу желели да им на њиховом терену, у њиховим селима пружимо све битне информације које се тичу програма који су у току и погодности за добијање овогодишњих субвенција. Сигуран сам да смо овим приближили наше делатности произвођачима, а о томе говори чињеница да је велики број пољопривредника, од када смо почели са радионицама, дошао у Управу ради детаљнијих информација или преузимања образаца којима се аплицира за подстицајна средства” – изјавио је начелник Управе Саша Стоиљковић.




Обезбедите услове за летове са аеродрома у Нишу

8_2499_2086_aerodromletПотпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је у Београду са градоначелником Ниша проф. др Зораном Перишићем о реализацији инфраструктурних и осталих пројеката, као и о проблемима са којима се суочава ова локална самоуправа.

Посебна пажња током разговора посвећена је поновном успостављању редовног ваздушног саобраћаја са Аеродрома “Константин Велики”.

Градоначелник је информисао потпредседницу Владе да постоји интересовање појединих иностраних “lowcost” компанија за увођење редовних комерцијалних летова са овог аеродрома, а као проблем наведено је непостојање адекватних техничких услова.

Михајловић је задужила своје сараднике да, у сарадњи са Аеродромом “Никола Тесла”, Директоратом цивилног ваздухопловства и Контролом летења Србије и Црне Горе (СМАТСА), пронађу конкретна решења како би аеродром у Нишу што пре био стављен у комерцијалну функцију.

Она је од руководства града Ниша затражила да што пре достави комплетиране захтеве за проглашење јавног интереса за експропријацију преосталих парцела како би се обезбедили инфраструктурни услови неопходни за изградњу фабрике “Johnson Electric” у овом граду.

На састанку је, између осталог, разговарано и о наслеђеном проблему у вези са изградњом социјалних станова за породице чије су куће страдале услед клизишта, као и о електрификацији пруге кроз град Ниш.




Седница Владе у Нишу

Сед8_2503_2090_banovinaница Владе Србије, поводом обележавања сто година од почетка Првог светског рата, биће одржана у понедељак, 28. јула у Нишу, на предлог председника Градског одбора Српске напредне странке и градоначелника града Ниша Проф. др Зорана Перишића.

Седница ће бити одржана у згради Универзитета у НишуУ згради Универзитета, згради Бановине било је смештено српско руководство током периода у коме је Ниш био ратна престоница СрбијеСедница ће бити одржана на дан када је пре 100 година тадашњем председнику владе Николи Пашићу стигао телеграм о објави Великог рата. Објава рата упућена је Београду у преподневним сатима, обичном телеграфском поштом. Телеграм је садржао три реченице.

У првој је стајало да влада Србије није “на задовољавајући начин одговорила на ноту” из Беча, достављену 23. јула, односно на ултиматум.

Потом је следио став да је отуда Аустро-Угарска “принуђена да се ослони на силу оружја”.

А трећа, последња реценица гласила је:

“Аустроугарска сматра да се од овог тренутка налази у рату са Србијом”.