Пријем за учеснике студентског фестивала фолклора

8_2496_2083_folklorПо седми пут у Нишу се одржава студентски фестивал фолклора који организује Студентски културни центар у Нишу.

 Током пет фестивалских дана фолклорну традицију својих земаља представиће 11 ансамбала са преко 500 учесника из шест земаља. Срдачан дочек домаћина приређен је за госте из Румуније, Бугарске, Грчке, Пољске и за традиционално занимљиве Мексиканце.

 Концерти народних песама и игара, осим у Нишу, биће одржани и у Белој Паланци, Владичином Хану, Књажевцу и Нишкој Бањи.

 У Градској кући приређен је свечани пријем на којем је заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић пожелео добродошлицу свим учесницима фестивала и указао на значај очувања традиције кроз неговање народних игара, истичући при томе да је и сам као студент био активан члан културно уметничког друштва.

 Фестивал фолклора завршршава се у недељу ревијалним концертом свих учесника фестивала на Летњој позорници на Нишкој тврђави.

 Улазница за концерт кошта 200 динара и моћи ће да се купи на дан концетра на улазу у нишку тврђаву.
Пријем за младе математичаре

8_2495_2082_matematicariЈош једном су ученици гимназије Светозар Марковић достојно презентовали свој град на олимпијади математичара у Кејптауну у конкуренцији 560 ученика из 101 земље на најпрестижнијем међународном математичком такмичењу, потврдили висок рејтинг који Србија годинама гради на највећим светским надметањима.

Најсјајније одличје у Кејптауну припало је Жарку Ранђеловићу, ученику Гимназије “Светозар Марковић” из Ниша, док је Анђела Шарковић, такође ђак наше гимназије освојила сребрну медаљу.

Овај велики успех још једном потврђује да смо међу најуспешнијим државама света у области математике. Поново смо били бољи од већине европских земаља и од свих држава бивше Југославије, а резултатима које су наши ученици постигли стали смо раме уз раме са највећим државама попут Русије, Америке, Кине, Сингапура и Јапана. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић приредио је пријем у Градској кући за успешне математичаре и још једном честитао на великом успеху.

“Веома смо поносни на наше гимназијалце. Жарко Ранђеловић је поновио успех са претходне олимпијаде и са правом стекао статус једног од најбољих светских математичара данашњице, док је Анђела употпунила овај успех сребрном медаљом.

Наравно ове медаље су и плод веома преданог и квалитетног рада са ученицама у гиманазији “Светозар Марковић” и желим овом приликом да одам велико признање директорки Драгојловић али и свим професорима, захваљујући чијем стручном раду у Нишу стасавају нове генерације изврсних ученика, које већ сада постижу сјајне резултате”, рекао је градоначелник.

Екипа Србије за ово такмичење, од 3. до 13. јула, одабрана је после низа такмичења у организацији Друштва математичара Србије, чији је завршни ступањ Српска математичка олимпијада, осмишљена по угледу на ову међународну.