1

Заједнички пројекат Ниша и Пирота

8_2493_2080_nispirotГрадоначелник Ниша Проф. др Зоран Перишић и председник општине Пирот Владан Васић потпислаи су данас у Градској кући партнерски споразум о имплементацији пројекта “Имовина локалне самоуправе у процесима европских интеграција”.

 Овај пројекат ће се највећим делом финансирати из средстава Европоске уније а односи се на управљање имовином локалних самоуправа. Пројекта се реализује у оквиру програма exchange 4, а Град Ниш и Општина Пирот биће заједно укључени уовај партнерски пројекат “Имовина локалне самоуправе у процесима европских интеграција”.

 Oпштина Пирот и град Ниш, као један велики центар, имају велике проблеме са уписом имовине у катастар. Готово да не постоје поуздани подаци шта све припада Општини, односно граду. Намера је да се реализацијом једног оваквог пројекта сакупе сви подаци и да се направи база података имовине којом се располаже. На овај начин би се непокретностима уписаним у катастар лакше управљало у будућности.

 Програмом руководи Делегација Европске уније у Републици Србији, а спроводи Стална конференција градова и општина. Циљ пројекта је успостављање одрживог модела управљања имовином кроз дефинисање портфолија имовине и праћење функционалних финансијских резултата. Носилац и имплементатор пројекта је град Ниш, а партнер на пројекту је општина Пирот.