Program obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata

image_pdfimage_print

8_2488_2075_velikiratNa sednici Odbora za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata i 70 godina od oslobađanja Niša u Drugom svetskom ratu kojom je predsedavao gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić utvrđen je plan aktivnosti za 28. jul kada se obeležava godišnjica početka Prvog svetskog rata.

U organizaciji safari kluba iz Niša 28. 07. biće održan Auto-safari” PUTEVIMA SRPSKE VOJSKE U PRVOM SVETSKOM RATU”

U pitanju je put terenskim vozilima u dužini od oko 3. 000 km sa 5 vozila u duhu tadašnjeg vremena. Put obuhvata više država sa posebnim osvrtom na trasu kretanja glavnine Srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Istog dana 28. jula na sceni letnje pozornice biće održana predstva “Devetstopetnaesta, tragedija jednog naroda” u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša, za ovaj dan planirana je i postvka izložbe u Narodnom muzeju posvećene “Velikom ratu”, a biće otkrivena i spomen ploča na zgradi Univerziteta, gde je 1914 stigao telegram o objavi rata.

Za realizaciju ovih manifestacije biće opredeljena skromna sredstva iz gradskog budžeta od nekoliko stotina hiljada dinara, rekao je novinarima načelnik Uprave za kulturu Nebojša Stevanović.

Prema njegovim rečima osim održavanja manifestacija koje su posvećene obeležavanju početka Prvog svetskog rata do marta meseca sledeće godine biće održane i brojne manifestcaije posvećene sedmoj deceniji kako je Niš oslobođen u Drugom svetskom ratu.

Možda Vas zanima i sledeće...