Програм обележавања 100 година од почетка Првог светског рата

image_pdfimage_print

8_2488_2075_velikiratНа седници Одбора за обележавање 100 година од почетка Првог светског рата и 70 година од ослобађања Ниша у Другом светском рату којом је председавао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић утврђен је план активности за 28. јул када се обележава годишњица почетка Првог светског рата.

У организацији сафари клуба из Ниша 28. 07. биће одржан Ауто-сафари” ПУТЕВИМА СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ”

У питању је пут теренским возилима у дужини од око 3. 000 км са 5 возила у духу тадашњег времена. Пут обухвата више држава са посебним освртом на трасу кретања главнине Српске војске у Првом светском рату.

Истог дана 28. јула на сцени летње позорнице биће одржана предства “Деветстопетнаеста, трагедија једног народа” у извођењу Народног позоришта из Ниша, за овај дан планирана је и поствка изложбе у Народном музеју посвећене “Великом рату”, а биће откривена и спомен плоча на згради Универзитета, где је 1914 стигао телеграм о објави рата.

За реализацију ових манифестације биће опредељена скромна средства из градског буџета од неколико стотина хиљада динара, рекао је новинарима начелник Управе за културу Небојша Стевановић.

Према његовим речима осим одржавања манифестација које су посвећене обележавању почетка Првог светског рата до марта месеца следеће године биће одржане и бројне манифестцаије посвећене седмој деценији како је Ниш ослобођен у Другом светском рату.

You may also like...