Отворене 25. Интернационалне хорске свечаности

image_pdfimage_print

8_2487_2074_horskeГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић отоврио је 25. јубиларне интернационалне хорске свечаности.

“Пре више од пола века завршена је изградња ове летње позорнице, а заједно са њом и њеном акустичном сценом почео је да се развија и један леп фестивал који је на почетку носио ознаку фестивал аматерских хорова да би десетак година касније стекао епитет Интернационалних хорских свечаности.

Хорско певање специфичан је музички израз и у себи носи склад, духовност али и дубоку емоцију.

На сцени овог здања наменски изгађеног управо за хорско певање у тих пет деценија продефиловало је више од 450 хорова из земље и иностранства, око 320 диригената и 42. 000 певача и око 120 солиста”, рекао је градоначелник.

Према његовим речима Ниш је сваке друге године јула месеца регионална и европска престоница хорског певања, које је уско повезано са нашом традицијом и културом.

“Хорске свечаности представљају истински бренд овог града и сваке друге године на почетку лета нишка тврђава оживљава дух неких прошлих времена у којима су ударени темељи српског музичког стваралаштва. Управо овогодишње Хорске Свечаности посвећене су оцу српске музике, нашем најпознатијем композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу и обележавању стогодишњице његове смрти” закључио је градоначелник Перишић.

You may also like...