Održana 93. sednica Gradskog veća

7_2510_2097_kucaČlanovi Gradskog veća, na 93. sednici kojom je predsedavao gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, jednoglasno su utvrdili rešenja o utvrđivanju Predloga plana detaljne regulacije Čamurlijskih kolektora za odvođenje atmosferskih i upotrebljenih voda, o utvrđivanju Predloga plana detaljne regulacije Medoševačkog kolektora za odvođenje upotrebljenih voda i Rešenje o utvrđivanju Predloga plana detaljne regulacije Bloka „B4“ u pojasu reke Nišave u Nišu, što je, prema rečima Rodoljuba Mihajlovića, načelnika Uprave za planiranje i izgradnju, od ogromnog značaja za uređenje radnih zona i razvoj centralne gradske zone.

Takođe je jednoglasno prihvaćeno Rešenje o utvrđivanju Predloga odluke o komunalnom redu i Rešenje o utvrđivanju Predloga odluke o postupanju sa prinudno uklonjenim vozilima, stvarima i drugim predmetima, koje će ubuduće omogućiti nesmetan rad komunalnih inspektora, a koje takođe obuhvata i definisanje održavanja fasada, pitanje tendi i zimskih bašti, postavljanje opreme za rekreaciju, određuje vreme čuvanja automobila uklonjenih sa javnih površina i druga pitanja.

Usvojeno je i Rešenje o utvrđivanju Predloga tarifnog sistema za obračun i način obračuna toplotne energije, koje predstavlja usklađivanje ove gradske odluke sa važećim zakonima i odlukama koje su u međuvremeno usvojene, a koje predviđa da se u narednih pet godina postave termoregulatori i kalorimetri za svakog potrošača toplotne energije.

Gradsko veće utvrdilo je i Predloga rešenja o davanju saglasnosti na Statut o izmeni i dopuni Statuta Ustanove Dečije odmaralište „Divljana“ Niš, kao i Rešenje o utvrđivanju Predloga rešenja o davanju saglasnosti na Program o izmenama i dopunama Programa poslovanja JKP „Parking-servis” – Niš za 2014. godinu.

Data je saglasnost da pijace Palilula i Durlan ubuduće rade tokom celog dana, od 5 do 23 časa, nakon ošto ovu odluku potvrdi Skupština grada.

Članovi Gradskog veća razmatrali su i Izveštaj o sprovođenju postupka javnog oglašavanja Komisije za razmatranje prijava na javne oglase za postavljenje načelnika i zamenika načelnika gradskih uprava Grada Niša i doneli odluku da za načelnika Uprave za obrazovanje izaberu Jelicu Velaju, za načelnika Uprave za kulturu Nebojšu Stevanovića, a za načelnika Uprave za omladinu i sport Gorana Đorđevića., koji su do sada ove funkcije obavljali po o ovlašćenju. Komisija za izbor kandidata nije izabrala pomoćnike načelnika uprava za oglasu za izbor zamenika Uprave za kulturu i Uprave za obrazovanje, a za zamenika načelnika Uprave za omladinu i sport izabran je Dušan Projović.

Izmenjen je pravilnik o regresiranju troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi „Pčelica“  Niš. Ova odluka odnosi se na korekciju cena koju roditelji plaćaju za boravak dece u predškolskoj ustanovi. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić objasnio je da će roditelji mesečno plaćati oko 240 dinara mesečno više nego do sada, kako bi se uskladilo sa iznosom mesečnog dečjeg dodatka. Takođe, kako je utvrđeno da čak 40% dece odsustvuje svakoga dana iz vrtića, dok u isto vreme postoje liste čekanja, odlučeno je da se poveća broj dece u predškolskim ustanovama.

Data je saglasnost na Odluku Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća “Naissus” Niš o utvrđivanju cena za redovno održavanje atmosferske kanalizacije sa opisom pozicija i jediničnim cenama, a brigu o atmosferskoj kanalizaciji u celosti će preuzeti ovo javno komunalno preduzeće.

Doneto je i Rešenje o imenovanju predsednika i članova Saveta za ljudska i manjinska prava, a za predsednika ovog tela izabrana je Slavica Andonov.