1

49. Година Универзитета у Нишу

8_2476_2063_univerzitet49Пре тачно 49 година наш Град добио је један важан префикс у свом називу, постао је Универзитетски град и на тај начин стао раме уз раме са великим научним центрима Европе.

 Од 15. јуна 1965. године, када је основана ова велелепна кућа мудрости па надаље, заокружује се један значајан, по много чему пионирски, период у новијој историји града који је крунисан прикључивањем већ постојећих факултета новом нишком универзитету. Пораст броја студената, развој нових научних дисциплина, али и све израженије потребе привреде и друштвених делатности, временом су условили реорганизацију постојећих и оснивање нових факултета.

 “Желим да честитам свим професорима, студентима и радницима јубилеј Универзитета који ће наредне године заокружити своје успешно битисање јубилејом од пола века успешног рада којим се ретко која научна институција може похвалити.

 Универзитет у Нишу је данас модеран центар научног рада бројних академаца који функционишу кроз 13. факултета и показују да Ниш има потенцијал и да у знању лежи наше највеће богатсво.

 Образовање је једина права инвестиција, која никада неће бити промашена И која даје смисао периоду који зовемо будућност”рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић на свечаности поводом 49. годишњице Универзитета у Нишу.

Свечаној академији присуствовао је велики број званица из научног и друштвено-политичког живота града, ако и угледни гости из иностранства са универзитета из Бугарске, БиХ и Републике Српске. Најбољим студентима додељене су традиционалне награде за постигнуте резултате на матичним факултетима.