49. Godina Univerziteta u Nišu

image_pdfimage_print

8_2476_2063_univerzitet49Pre tačno 49 godina naš Grad dobio je jedan važan prefiks u svom nazivu, postao je Univerzitetski grad i na taj način stao rame uz rame sa velikim naučnim centrima Evrope.

 Od 15. juna 1965. godine, kada je osnovana ova velelepna kuća mudrosti pa nadalje, zaokružuje se jedan značajan, po mnogo čemu pionirski, period u novijoj istoriji grada koji je krunisan priključivanjem već postojećih fakulteta novom niškom univerzitetu. Porast broja studenata, razvoj novih naučnih disciplina, ali i sve izraženije potrebe privrede i društvenih delatnosti, vremenom su uslovili reorganizaciju postojećih i osnivanje novih fakulteta.

 “Želim da čestitam svim profesorima, studentima i radnicima jubilej Univerziteta koji će naredne godine zaokružiti svoje uspešno bitisanje jubilejom od pola veka uspešnog rada kojim se retko koja naučna institucija može pohvaliti.

 Univerzitet u Nišu je danas moderan centar naučnog rada brojnih akademaca koji funkcionišu kroz 13. fakulteta i pokazuju da Niš ima potencijal i da u znanju leži naše najveće bogatsvo.

 Obrazovanje je jedina prava investicija, koja nikada neće biti promašena I koja daje smisao periodu koji zovemo budućnost”rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić na svečanosti povodom 49. godišnjice Univerziteta u Nišu.

Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj zvanica iz naučnog i društveno-političkog života grada, ako i ugledni gosti iz inostranstva sa univerziteta iz Bugarske, BiH i Republike Srpske. Najboljim studentima dodeljene su tradicionalne nagrade za postignute rezultate na matičnim fakultetima.

Možda Vas zanima i sledeće...