Пријем за учеснике скупа “Ниш и Византија”

image_pdfimage_print

8_2470_2057_prijemnisvizantijaЦиљ организатора 13. по реду научног скупа је да допринесе свеобухватнијем расветљавању ранохришћанске, византијске и поствизантијске прошлости Ниша, као и њен одјек на потоње духовно, културно и уметничко стваралаштво Ниша, Балкана и Европе.

Задатак симпозијума је да скрене пажњу европске научне јавности на значај Ниша за свеколики хришћански свет. Градски већник Срђан Алексић захвалио се учесницима овог научног скупа и између осталог рекао да “није довољно да се поносимо тиме што је Цар Константин рођен у Нишу, већ да кроз сопствена дела кренемо у духовни преображај и својим поступањима будемо пример будућим генерацијама, како се поштује културно историјско наслеђе.

Цивилизацијске вредности нису случајно нама остављене, јер Србија је одувек била, а и данас јесте, неодвојива срж Европског простора и то Европе која је настала под утицајем хришћанства и цивилизацији подарила уметничка достигнућа али и принципе слободе, толеранције и уважавања различитости”, рекао је већник Алексић.

На крају свечаности презентован је и тропар посвећен Стефану Немањи, који је по први пут представљен јавности управо на овогодишњем издању скупа “Ниш и Византија”.

You may also like...