Prijem za učesnike skupa “Niš i Vizantija”

image_pdfimage_print

8_2470_2057_prijemnisvizantijaCilj organizatora 13. po redu naučnog skupa je da doprinese sveobuhvatnijem rasvetljavanju ranohrišćanske, vizantijske i postvizantijske prošlosti Niša, kao i njen odjek na potonje duhovno, kulturno i umetničko stvaralaštvo Niša, Balkana i Evrope.

Zadatak simpozijuma je da skrene pažnju evropske naučne javnosti na značaj Niša za svekoliki hrišćanski svet. Gradski većnik Srđan Aleksić zahvalio se učesnicima ovog naučnog skupa i između ostalog rekao da “nije dovoljno da se ponosimo time što je Car Konstantin rođen u Nišu, već da kroz sopstvena dela krenemo u duhovni preobražaj i svojim postupanjima budemo primer budućim generacijama, kako se poštuje kulturno istorijsko nasleđe.

Civilizacijske vrednosti nisu slučajno nama ostavljene, jer Srbija je oduvek bila, a i danas jeste, neodvojiva srž Evropskog prostora i to Evrope koja je nastala pod uticajem hrišćanstva i civilizaciji podarila umetnička dostignuća ali i principe slobode, tolerancije i uvažavanja različitosti”, rekao je većnik Aleksić.

Na kraju svečanosti prezentovan je i tropar posvećen Stefanu Nemanji, koji je po prvi put predstavljen javnosti upravo na ovogodišnjem izdanju skupa “Niš i Vizantija”.

Možda Vas zanima i sledeće...