Prijem za učesnike skupa “Niš i Vizantija”

8_2470_2057_prijemnisvizantijaCilj organizatora 13. po redu naučnog skupa je da doprinese sveobuhvatnijem rasvetljavanju ranohrišćanske, vizantijske i postvizantijske prošlosti Niša, kao i njen odjek na potonje duhovno, kulturno i umetničko stvaralaštvo Niša, Balkana i Evrope.

Zadatak simpozijuma je da skrene pažnju evropske naučne javnosti na značaj Niša za svekoliki hrišćanski svet. Gradski većnik Srđan Aleksić zahvalio se učesnicima ovog naučnog skupa i između ostalog rekao da “nije dovoljno da se ponosimo time što je Car Konstantin rođen u Nišu, već da kroz sopstvena dela krenemo u duhovni preobražaj i svojim postupanjima budemo primer budućim generacijama, kako se poštuje kulturno istorijsko nasleđe.

Civilizacijske vrednosti nisu slučajno nama ostavljene, jer Srbija je oduvek bila, a i danas jeste, neodvojiva srž Evropskog prostora i to Evrope koja je nastala pod uticajem hrišćanstva i civilizaciji podarila umetnička dostignuća ali i principe slobode, tolerancije i uvažavanja različitosti”, rekao je većnik Aleksić.

Na kraju svečanosti prezentovan je i tropar posvećen Stefanu Nemanji, koji je po prvi put predstavljen javnosti upravo na ovogodišnjem izdanju skupa “Niš i Vizantija”.
Prijem za decu sa Kosova i Metohije

8_2471_2058_decakimDeset učenika osnovne škole iz Donje Brnjice na Kosovu i Metohiji danas je u Gradskoj kući primio gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. Deca iz ovog sela učesnici su likovne kolonije koja se održava u Sićevu, a koja postoji već 11. godina, od 2004 godine kada se dogodio veliki pogrom Srba na Kosovu i Metohiji i kada je prva grupa dece stigla u Niš i makar nekoliko dana mogla da se kroz i igru i likovno stvaralaštvo udalji za momenat od surove stvarnosti.

Gradonačelnik Perišić poželeo je deci sa Kosova i Metohije dobrodošlicu u Niš sa željom da provedu nekoliko nezaboravnih dana u likovnoj koloniji u Sićevu. “Grad Niš će uvek našoj deci iz Južne srpske pokrajine pružiti maksimalno gostoprimstvo i angažmanom pedagoga i stručnjaka iz NKC-a pomoći da se ova likovna kolonija osmisli na pravi način kroz igru, usvajanje novih znanja ali i pružanje prilike deci da pokažu svoju kretaivnost, “rekao je gradonačelnik.

Deca koja borave u Sićevu složna su u oceni da je lep pejzaž ovog kraja idelan za slikanje planina, a kako kažu ostane vremena i za igru i druženje.

Gradonačelnik je darovao deci sa Kosova i Metohije prigodne poklone u kojima se nalaze i knjige sa podacima o kultruno-istorijskim znamenitostima Grada Niša.
Prijem za delegaciju Kurska

9_2473_2060_delegacijakurskaPoslednjeg dana posete Nišu, sa članovima delegacije grada Kurska, susreli su se i predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada Niša, prof. dr Mile Ilić i Nenad Stanković.

 Tom prilikom, gosti iz Kurska izrazili su zadovoljstvo zbog prilike da posete Niš, i posebno naglasili svoj ponos zbog odluke niškog parlamenta da jedna od ulica nosi ime ovog ruskog grada.

 Prema rečima potpredsednika Skupštine grada Kurska Romana Glatkiha, boravak u Nišu će im ostati u jako lepoj uspomeni, ne samo zbog sadržajnih razgovora koje su imali sa svojim domaćinima, već i zbog izgleda Niša i njegovih kulturnih i istorijskih spomenika. Najači utisak, dodao je Glatkih, ipak je prisnost i toplina koju su osetili tokom boravka u Nišu.

 Predsednik Ilić je, s druge strane, naglasio da veruje da će saradnja Niša sa Kurskom, slično kao i sa Belgorodom, biti sve čvršća i plodonosnija. Razumljivo je da sme započeli sa razvojem veza u obrazovanju, sportu i kulturi a otvorene su i brojne mogućnosti za ekonomsku saradnju, rekao je Ilić

 On se saglasio sa gostima da je blizak odnos Niša i Kurska, samo deo značajnijih zajedničkih projekata, gde prednjači Rusko – Srpski humanitarni centar sa sedištem u Nišu, koji je već dokazao svoj značaj i potrebu da preraste u bazu za humanitarnu pomoć ne samo u ovom delu Srbije, već i susednim zemljama.
Održana 92. sednica Gradskog veća

Gradska kuća u Nišu

Gradska kuća u Nišu

Na 92. sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, jednoglasno je doneto Rešenje o utvrđivanju Predloga odluke o izmenama Odluke o pravima iz oblasti socijalne zaštite na teritoriji Grada Niša, koja praktično znači da su stvoreni pravni uslovi da se niškom Crvenom krstu omogući učešće u poslovima organizacije Narodne kuhinje. Već od naredne nedelje 1800 naših najugroženijih sugrađana počeće da dobijaju pakete namirnica, dok će kuvane obroke moći da se isporučuju nakon obavljenog postupka javne nabavke.

Kako je pojasnio gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić, ova odluka stvorila je uslove da se preko Crvenog krsta obezbedi deo potrebnih namirnica iz donacija, a na taj način će se ostvariti značajne uštede gradskog budžeta i omogućiti da za najugroženije Nišlije omogući kontinuirano sprovođenje ove usluge.

Jednoglasno je utvrđeno i rešenje o utvrđivanju Predloga rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Statuta Javnog komunalnog preduzeća za vodovod i kanalizacijuu “Naissus”, u skladu sa ranije izmenjenim osnivačkim aktima ovog preduzeća, a usvojen je i cenovnik usluga koje su poverene ovom preduzeću. i na ovaj način, kako je obrazloženo, doći će do značajnih ušteda u gradskom budžetu i omogućiće se kvalitetno izvođenje radova.

Gradsko veće usvojilo je i Program Uređenja Spomen parka Bubanj i održavanje spomenika prirode, a za šta je predviđeno 3. 85 miliona dinara, kao i Program uređenja međublokovskog zelenila u cilju unapređenja životne sredine, za šta je obezbeđeno 16 miliona dinara.

Doneto je Rešenje o izmenama Tarifnog sistema u javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji Grada Niša i Rešenje o utvrđivanju cena usluga prevoza u javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji Grada Niša, koje previđa povećanje cena polumesečnih i mesečnih karata za gradski prevoz od 1. jula za 9%.

Kako je obrazloženo, cena mesečnih karata nije menjana od 1. januara 2012. godine, a decembra prošle godine promenjene su cene pojedinačnih karata. To je dovelo do bolje prodaje mesečnih karata, čija se cena sada mora korigovati kako bi subvencije za gradski prevoz mogle da ostanu u okviru planiranih vrednosti.

Na današnjoj sednci Gradsko veće donelo je i Rešenje o davanju saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Upravi za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu.