1

Пријем за учеснике скупа “Ниш и Византија”

8_2470_2057_prijemnisvizantijaЦиљ организатора 13. по реду научног скупа је да допринесе свеобухватнијем расветљавању ранохришћанске, византијске и поствизантијске прошлости Ниша, као и њен одјек на потоње духовно, културно и уметничко стваралаштво Ниша, Балкана и Европе.

Задатак симпозијума је да скрене пажњу европске научне јавности на значај Ниша за свеколики хришћански свет. Градски већник Срђан Алексић захвалио се учесницима овог научног скупа и између осталог рекао да “није довољно да се поносимо тиме што је Цар Константин рођен у Нишу, већ да кроз сопствена дела кренемо у духовни преображај и својим поступањима будемо пример будућим генерацијама, како се поштује културно историјско наслеђе.

Цивилизацијске вредности нису случајно нама остављене, јер Србија је одувек била, а и данас јесте, неодвојива срж Европског простора и то Европе која је настала под утицајем хришћанства и цивилизацији подарила уметничка достигнућа али и принципе слободе, толеранције и уважавања различитости”, рекао је већник Алексић.

На крају свечаности презентован је и тропар посвећен Стефану Немањи, који је по први пут представљен јавности управо на овогодишњем издању скупа “Ниш и Византија”.




Пријем за децу са Косова и Метохије

8_2471_2058_decakimДесет ученика основне школе из Доње Брњице на Косову и Метохији данас је у Градској кући примио градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић. Деца из овог села учесници су ликовне колоније која се одржава у Сићеву, а која постоји већ 11. година, од 2004 године када се догодио велики погром Срба на Косову и Метохији и када је прва група деце стигла у Ниш и макар неколико дана могла да се кроз и игру и ликовно стваралаштво удаљи за моменат од сурове стварности.

Градоначелник Перишић пожелео је деци са Косова и Метохије добродошлицу у Ниш са жељом да проведу неколико незаборавних дана у ликовној колонији у Сићеву. “Град Ниш ће увек нашој деци из Јужне српске покрајине пружити максимално гостопримство и ангажманом педагога и стручњака из НКЦ-а помоћи да се ова ликовна колонија осмисли на прави начин кроз игру, усвајање нових знања али и пружање прилике деци да покажу своју кретаивност, “рекао је градоначелник.

Деца која бораве у Сићеву сложна су у оцени да је леп пејзаж овог краја иделан за сликање планина, а како кажу остане времена и за игру и дружење.

Градоначелник је даровао деци са Косова и Метохије пригодне поклоне у којима се налазе и књиге са подацима о култруно-историјским знаменитостима Града Ниша.




Пријем за делегацију Курска

9_2473_2060_delegacijakurskaПоследњег дана посете Нишу, са члановима делегације града Курска, сусрели су се и председник и заменик председника Скупштине града Ниша, проф. др Миле Илић и Ненад Станковић.

 Том приликом, гости из Курска изразили су задовољство због прилике да посете Ниш, и посебно нагласили свој понос због одлуке нишког парламента да једна од улица носи име овог руског града.

 Према речима потпредседника Скупштине града Курска Романа Глаткиха, боравак у Нишу ће им остати у јако лепој успомени, не само због садржајних разговора које су имали са својим домаћинима, већ и због изгледа Ниша и његових културних и историјских споменика. Најачи утисак, додао је Глатких, ипак је присност и топлина коју су осетили током боравка у Нишу.

 Председник Илић је, с друге стране, нагласио да верује да ће сарадња Ниша са Курском, слично као и са Белгородом, бити све чвршћа и плодоноснија. Разумљиво је да сме започели са развојем веза у образовању, спорту и култури а отворене су и бројне могућности за економску сарадњу, рекао је Илић

 Он се сагласио са гостима да је близак однос Ниша и Курска, само део значајнијих заједничких пројеката, где предњачи Руско – Српски хуманитарни центар са седиштем у Нишу, који је већ доказао свој значај и потребу да прерасте у базу за хуманитарну помоћ не само у овом делу Србије, већ и суседним земљама.




Одржана 92. седница Градског већа

Градска кућа у Нишу

Градска кућа у Нишу

На 92. седници Градског већа, којом је председавао Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, једногласно је донето Решење о утврђивању Предлога одлуке о изменама Одлуке о правима из области социјалне заштите на територији Града Ниша, која практично значи да су створени правни услови да се нишком Црвеном крсту омогући учешће у пословима организације Народне кухиње. Већ од наредне недеље 1800 наших најугроженијих суграђана почеће да добијају пакете намирница, док ће куване оброке моћи да се испоручују након обављеног поступка јавне набавке.

Како је појаснио градоначелник проф. др Зоран Перишић, ова одлука створила је услове да се преко Црвеног крста обезбеди део потребних намирница из донација, а на тај начин ће се остварити значајне уштеде градског буџета и омогућити да за најугроженије Нишлије омогући континуирано спровођење ове услуге.

Једногласно је утврђено и решење о утврђивању Предлога решења о давању сагласности на Одлуку о изменама Статута Јавног комуналног предузећа за водовод и канализацијуу “Наиссус”, у складу са раније измењеним оснивачким актима овог предузећа, а усвојен је и ценовник услуга које су поверене овом предузећу. и на овај начин, како је образложено, доћи ће до значајних уштеда у градском буџету и омогућиће се квалитетно извођење радова.

Градско веће усвојило је и Програм Уређења Спомен парка Бубањ и одржавање споменика природе, а за шта је предвиђено 3. 85 милиона динара, као и Програм уређења међублоковског зеленила у циљу унапређења животне средине, за шта је обезбеђено 16 милиона динара.

Донето је Решење о изменама Тарифног система у јавном градском и приградском превозу путника на територији Града Ниша и Решење о утврђивању цена услуга превоза у јавном градском и приградском превозу путника на територији Града Ниша, које превиђа повећање цена полумесечних и месечних карата за градски превоз од 1. јула за 9%.

Како је образложено, цена месечних карата није мењана од 1. јануара 2012. године, а децембра прошле године промењене су цене појединачних карата. То је довело до боље продаје месечних карата, чија се цена сада мора кориговати како би субвенције за градски превоз могле да остану у оквиру планираних вредности.

На данашњој седнци Градско веће донело је и Решење о давању сагласности на Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Управи за дечију, социјалну и примарну здравствену заштиту.