Uručena nagrada za toleranciju

image_pdfimage_print

9_2468_2054_lidijauskovicOvogodišnja Nagrada za toleranciju “Car Konstantin”, uručena je danas Lidiji Usković, radnici niškog JKP Mediana.

 Lidija je došla u žižu javnosti, nakon što joj je u ekspozituri jedne banke u Nišu, rečeno da napusti poslovnicu zato što nije “pristojno obučena”.

 Nakon što je razmotrila sve predloge, prema rečima predsednika komisije prof. dr Dragoljuba Đorđevića, jednoglasno je odlučeno da se ona dodeli upravo Lidiji Usković, imajući u vidu pre svega njeno dostojanstveno držanje u pomenutoj situaciji. Takođe, komisija je našla da je njeno ponašanje pravi primer tolerantnog ponašanja i doprinos unapređivanju i očuvanju ljudskih prava i sloboda u Gradu Nišu.

 Nagradu za toleranciju “Car Konstantin”, dobitnici je uručio predsednik Skupštine grada prof. dr Mile Ilić, istakavši uverenje da nagrada odlazi pravoj osobi. On je dodao da Lidijina reakcija, ali i reakcija javnosti u tom slučaju, potvrđuje da je Niš grad koji osuđuje svaki akt netolerancije i diskriminacije po bilo kom osnovu.

 Inače, Nagrada za toleranciju “Car Konstantin” je ustanovljena povodom obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta – akta o verskoj toleranciji, i sastoji se od Diplome o dodeli nagrade i medalje.

Možda Vas zanima i sledeće...