Delegacije Belogoroda i Kurska posetile grad Niš

image_pdfimage_print

8_2467_2053_belgorodDelegacije grada Belgoroda i Kurska boravile su danas u Nišu, a nastavak dobre saradnje formalizovan je potpisivanjem sporazuma sa gradom Belgorodom i otvaranjem spomen ploče u ulici koja će ubuduće nositi naziv “Kurska”.

 U Gradskoj kući potpisan je najpre sporazum o saradnji sa gradom Belgorodom.

 “Ova saradnja između Niša i Belgoroda je tokom prethodnih godina bila vrlo aktivna, do sada je realizovana saradnja između Kliničkog centra Niš i Oblasne bolnice Belgoroda, Postoji i saradnja između pozorišta Niša i Belgoroda, koja podrazumeva razmenu umetnika, učešće na kolonijama, gostovanja predstava, a i univerziteti Niša i Belgoroda sarađuju uglavnom kroz razmenu studenata,” rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. U ime grada Belgoroda sporazum je potpisao Aleksandar Garmašev, zamenik gradonačelnika. Potpisivanju je prisustvovao i Prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji Valentin Koljasjev.

 Prijateljski odnosi između Niša i Kurska datiraju još iz 1920. godine, kada je ikona Majke Božije, “Znamenje” Kurskaja Korenaja, bila na čuvanju u Nišu.

 U međuvremenu, ti odnosi su prekinuti usled brojnih ratova, ali iz te veze proistekla je dalja saradnja između dva grada.

 Početkom 2001. godine, započet je proces ponovnog uspostavljanja partnerskih odnosa između Grada Kurska i Grada Niša.

 Započeti su pregovori, kako o ponovnom uspostavljanju, tako i mogućem proširenju saradnje između dva grada u raznim oblastima: ekonomskoj, naučnoj, kulturnoj. Danas je upriličeno i otvaranje spomen ploče u ulici koja se nalazi na teritoriji GO Pantelej, a koja će ubuduće nositi ime grada Kurska i koja će na simboličan način svedočiti o prijateljstvu dva grada.

Možda Vas zanima i sledeće...