Ниш и Византија

image_pdfimage_print

8_2464_2050_nisivizantijaНаучни скуп по 13. пут окупља истакнуте истраживаче наше прошлости на Дан св. цара Константина и царице Јелене, са циљем да се европска научна јавност упозна о значају Ниша за свеколики хришћански свет. Скуп је благосоловио Владика Нишки др Јован, а градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да су импозантне бројке везане за овај скуп”. До сада је преко 500 еминентних научника учествовало на овом самиту посвећеном Нишу и Византији, објављено је 12 зборника на преко 6000 страна, што говори о озбиљности и величини овог научног скупа” рекао је градоначелник.

 Циљ организатора научног скупа је да допринесе свеобухватнијем расветљавању ранохришћанске, византијске и поствизантијске прошлости Ниша, као и њен одјек на потоње духовно, културно и уметничко стваралаштво Ниша, Балкана и Европе. То подразумева интердисциплинарност и присуство историчара уметности, историчара, архитеката, археолога, класичних филолога, историчара књижевности, теолога, филозофа.

 Окупљање угледних научника, посебно оних са Балкана, и усмеравање њихових знања на просторе града Ниша, од непроцењивог је значаја у расветљавању многих непознаница из историјско-уметничке прошлости Ниша и области која му гравитира. Само на темељима знања о богатој хришћанској прошлости може се доћи до праве слике о граду Нишу.

 Задатак симпозијума је да скрене пажњу европске научне јавности на значај Ниша за свеколики хришћански свет. Ове године скуп је посвећен деветстотој годишњици од рођења великог српског жупана Стефана Немања, касније монаха Светог Симеона Мироточивог.

You may also like...