Gradska slava

image_pdfimage_print

8_2465_2051_slavaSvetom arhijerejskom liturgijom počela je proslava gradske slave u crkvi Svetog cara Konstantina i Svete carice Jelene. Liturgiju je predvodio niški vladika Jovan. U svojoj propovedi podsetio je Nišlije na neke vrline, koje se, kako on kaže, vremenom zaboravljaju.

 Mnogi niški zvaničnici prisustvovali su liturgiji i litijama oko hrama. Nišlijama je slavu čestitao i gradonačelnik Niša, prof. dr Zoran Perišić, koji je poželeo da se još mnogo godina slavi, sa željom da stalno napredujemo kao grad, ali i pojedinačno kao ljudi i da učinimo onoliko koliko možemo kako bi svi živeli u miru i blagostanju.

 Povodom gradske slave u Nišu će od 3. do 6. juna biti održan i tradicionalni međunarodni simpozijum vizantologa “Niš i Vizantija”. Takođe u čast gradske slave u galeriji u Tvrđavi otvorena je izložba niških umetnika “Refleksije Vizantije 2014”. Izložba je otvorena do 8. juna.

 Nišlije su ove godine gradsku slavu sveti car Konstantin i carica Jelena obeležile skromnije nego ranije u istoimenom hramu u parku Svetog Save. Crkveni poglavari i gradski zvaničnici tom prilikom pozvali su Nišlije na plemenitost i solidarnost.

Možda Vas zanima i sledeće...