1

Предаја лабарума градоначелнику

8_2463_2049_labarumПредајом лабарума градоначелнику Ниша проф. др Зорану Перишићу током бденија у цркви Светог цара Константина и Свете царице Јелене почело обележавање градске славе.

 Његово преосвештенство Владика нишки др Јован пожелео је срећну славу Нишлијама и симболично предао градоначелнику лабарум са Христовим монограмом.

 “Пред свима нама је обавеза да покажемо вољу и способност да превазиђемо тешко бреме мутног времена и да смо спремни борити се за истинску слободу, људско достојанство и толеранцију које нам је Бог даровао, а Цар Константин уобличио доношењем историјског Едикта.

 Цивилизацијске вредности нису случајно нама остављене, јер Србија је одувек била, а и данас јесте, неодвојива срж Европског простора и то Европе која је настала под утицајем хришћанства и цивилизацији подарила непролазна уметничка достигнућа али и принципе слободе, толеранције и међусобног поштовања.

 Желим да честитам градску славу свим Нишлијама са жељом да стално напредујемо као град, али и појединачно као људи и да учинимо онолико колико можемо како би сви живели у миру и благостању”, рекао је градоначелник Перишић.

 “Славећи ову славу Град Ниш и грађани Ниша показују да поштују историју и да цене све оне који су живели на овим просторима пре много векова. Али ова слава представља и велику одговорност и обавезу за све нас да покажемо узорним и поштеним радом да смо достојни славне историје и традиције овог града”, закључио је градоначелник Ниша.




Годишњица Боја на Чегру

0_2461_2047_cegarСвечаним скупом на платоу испред споменика на Чегру, обележена је 205. годишњица Боја на Чегру. Венце и цвеће положили су представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Ниша, као и велики број удружења грађана опредељених за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба.

 Церемонију обележавања годишњице предводио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић, који је истакао да држава и ресорно министарство воде рачуна о очувању сећања на најзначајније историјске догађаје.

 Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да заједнички морамо да негујемо вредности за које су се борили српски јунаци и никада не заборавимо какву су жртву поднели за своју земљу.

 Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

 Претходно је испред музеја Ћеле-кула служен парастос чегарским јунацима. Уз свештенство нишке Епархије парастосу су присуствовали и представници града, градских општина, институција и удружења грађана.




Већи утицај младих

9_2462_2048_uticajmladihМинистарство омладине и спорта Владе Републике Србије, започело је процес измене и допуне Закона о младима, који треба да унапреди положај младих и њихов већи утицај на доношење одлука, с обзиром да су млади људи носиоци развоја и будућности земље. Ово је речено приликом данашњег састанка помоћнице министра за омладину и спорт Снежане Клашње са председником Скупштине града Ниша проф. др Милетом Илићем и представницима организација младих Ниша.

 Професор Илић је искористио овај састанак да подржи  иницијативу за поновно оживљавање институције радних акција, као и предлог да се већи број младих укључи у процес одлучивања у органима локалних самоуправа и у састав Скупштине Републике Србије.

 Он је подсетио да ће Скупштина града ускоро започети поступак измене Статута града, што ће бити одлична прилика да се у статут унесу предлози за евентуално увођење обавезе истицања већег броја одборничких кандидата млађих од 30 година.

 Ниш иначе спада у средине које посвећују велику пажњу положају младих. Према речима председнице Савета за младе и народне посланице Адриане Анастасов, Ниш је међу првима у земљи донео Стратегију безбедности младих а приводи се крају и документ Локалног акционог плана за младе. При том у Нишу активно ради Канцеларија за младе а у свим акцијама врло активно учествују и бројне сродне невладине организације, закључила је она.

 Иначе, представници Министарства омладине и спорта у Нишу бораве у оквиру серије округлих столова који ће послужити за прикупљање што већег броја добрих идеја које ће бити преточене у измене и допуне Закона о младима.