1

Одржана 91. седница Градског већа

kucaНа 91. седници Градског већа, којом је председавао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, једногласно је утврдило Предлог одлуке о завршном рачуну буџета Града Ниша. Начелник Управе за финансије, извозрне приходе локалне самоуправе и јавне набавке Миљан Стевановић, буџет за 2013. годину реализован је 70. 27%, а укупан фискални суфицит износи око 105 милиона динара.

 Градоначелник Перишић појаснио је да је овај суфицит приказан као књиговодствена вредност.

 – Кад имате реализацију буџета од 70 одсто, тешко да можете говорити о суфициту. Извештај ревизорске комисије је позитиван и оно што ме обрадовало је што је бар један сегмент кренуо на боље, да су сви пропусти који су регистровани у прошлој години отклоњени. Било је 17 тачака финснијске ситуације у граду које су прилично лоше вођене, а нисмо имали евиденцију колика је задуженост града, и то је сада исправљено. Веома је значајно да је једна институција радила боље него прошле године, рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић.

 Једногласно су донета и решења о давању сагласности на Програм одржавања парковског и дечијег мобилијара и новогодишње и божићне декорације у граду, на Програм рада дежурне службе ЈКП “Горица”, на Програм уређења и одржавања градских гробаља у употреби Јавног комуналног предузећа “Горица” Ниш за 2014. годину и Решење о давању сагласности на Програм уређења и одржавања јавних зелених површина ЈКП “Горица” Ниш за 2014. годину. Према речима члана Градског већа Милоша Банђура, ресорно задуженог за област комуналних делатности, ови програми на нивоу су оних из ранијих година, имајући у виду да су и средства која су планирана иста као и прошле године.

 Чланови Градског већа једногласно су прихватили Решење о измени Решења о образовању Савета за ревитализацију Нишке тврђаве, које предвиђа да ће функцију председника овог тела, уместо члана Градског већа Предрага Савића убудуће обављати директор Туристичке организације Ниш Урош Парлић.

 Такође, констатован је престанак важности Решења о привременом удаљењу са рада Миодрагу Брешковићу због укидања притвора и донето је Решење о престанку важења Решења о образовању Комисије за процену штете од елементарних непогода на пољопривредном земљишту, објектима и усевима на територији града Ниша.

 Како је појаснио градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, ова комисија је евидентирала штету од недавне елементарне непогоде у укупном износуод око 26 милиона динара, као и штету од око 11 милиона динара на систему водоснабдевања.




Парада матураната

8_2458_2045_paradamaturanataПреко две хиљаде матураната из Ниша заједно са својим вршњацима из Србије плесало је данас за крај детињства и почетак зрелости у оквиру традиционалне “Матурантске параде”. Ове године матуранти из Србије плесали су недељу дана после својих вршњака из осталих делова Европе због катастрофалних поплава које су погодиле Србију.

 “Матуранти и средњошколци у Србији су били покретачи волонтерских акција и велики број вас био је укључен у организацију пунктова где се сортирала и прикупљала помоћ, а новчана средства намењена за куповину поклона професорима преусмерили сте онима којима је помоћ најпотребнија.

 Велики број младих људи показао је својим пожртвовањем да Србија са таквом децом има лепу будућност. Ја вам се од срца захваљујем за допринос који сте дали у акцијама прикупљања помоћи за поплављена подручја, а вашим родитљима поручујем да могу бити поносни на своју децу, која израстају у хумане и добре људе, спремне да помогну другима у невољи”, рекао је је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић нишким матурантима који су узели учешће у традиционалној “Матурантској паради” и пожелео успешан плес.

 Српски матуранти тачно у подне, заплесали су на градским трговима уз тактове квадрила, валцера и тако уз сјајну кореографију и послали још једном јасну поруку у свет, поруку љубави и толернације.




Град Ниш од данас поседује 70. протвградних ракета

10_2459_2046_raketeПротивградне ракете које су набављене средствима буџета Града, данас су стигле у Ниш и предате као донација Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије.

 Управа за пољопривреду и развој села спровела је поступак јавне набавке и обезбеђено је 60 ракета дугог и 10 ракета кратког домета. Ракете ће одмах бити распоређене на 10 противградних станица Града Ниша.




Потписан споразум о међусекторској сарадњи и поступању у случајевима насиља у породици и заштити жена

8_2457_2044_sporazum nasiljeУ Градској кући данас је потписан споразум о међусекторској сарадњи и поступању у случајевима насиља у породици и заштити жена жртава у партнерским односима на територији Града Ниша. Потписиници су поред Града Ниша и Полицијске управе и бројне институције и установе које се укуључене у заштиту жртава насиља као и нишки електронски медији.

 Сви облици насиља којима се угрожавају или нарушавају физички, психички и морални интегритет личности представљају повреду једног од основних људских права садржаних у Универзалној декларацији УН о људским правима, а то је право на живот и безбедност. Ова законска, али и морална обавеза сваког субсистема друштва подразумева заједничко и интензивно ангажовање на пружању целовитих, континуираних и благовремених интервенција и услуга.

 Насиље у породици није само питање унутрашњег уређења породице и породичних односа, већ друштва у целини, Феномен насиља у породици је друштвени проблем који захтева еклектички приступ, укључивање различитих друштвених система, у циљу откривања, заустављања и превенирања ове појаве. Из тог угла, а шире друштвено посматрано, бављење појавом насиља подразумева кохезивнију сарадњу органа, институција и организација, стручну и сваку другу размену сазнања, података и искустава, са циљем препознавања, откривања, заустављања и превенирања насиља, али и оснаживања породичног система у остваривању својих основних функција.

 На основу Општег протокола о поступању и сарадњи установа, органа и организација у ситуацијама насиља над женама у породици и партнерским односима, као и на основу Посебног протокола за поступање Центара за социјални рад-органа старатељства у случајевима насиља у породици и женама у партнерским односима, обавезно је координисање сарадње свих ресурса на локалном нивоу кроз међусекторску размену, подршку и инцијативу. Сврха и визија Споразума јесте да осигура предуслове за делотворан и целовит рад свих актера који раде на унапређивању заштите од насиља у породици.




“Одбојка спаја”

8_2456_2043_odbojkaspajaУ школи Душко Радовић у Нишу данас су се у оквиру акције “Одбојка спаја” дружили основци ове школе са одбојкашима Русије и Србије, који ће своје мечеве Светске лиге играти у Нишу.

 Промоција спорта међу младим људима је приоритет сваке државе која жели здраве и нормалне нараштаје. Одбојка као џентлменски али и витешки спорт доживљава својку експанзију последњих година и све више младих људи из Србије стасава у одличне одбојкаше и одбојкашице.

 Градски већник Милан Пешић својим присуством подржао је ову акцију и рекао да је “ово град у којем су посебно поштовани репрезентативни састави, непоновљива атмосфера у хали Чаир често пута је носила наше репрезентативце у одбојци, рукомету, тенису и другим спортовима до великих преокрета и коначне победе. Када је одбојка у питању сведоци смо да и у овом спорту фактор публике има пресудан значај, па су управо у ранијим мечевима темпераментне нишлије носиле репрезентацију до преокрета.

 Изражавамо велико задовољство што ће и ове године врхунски спортисти наступити у Нишу у оквиру утакмица Светске одбојкашке лиге. Репрезентација Русије је наш драги гост, како због квалитета свог састава и статуса олимпијских шампиона, тако и због пријатељских веза две земље које су поново дошле до изражаја последњих десетак дана када су руски спасиоци дали огроман допринос у зауздавању катастрофалних поплава које су нажалост погодиле Србију. Искрено верујем да ће овдашња публика поново бити играч више на страни наше репрезентације, али да ће својим коректним понашањем поздравити и наше спортске ривале”, рекао је већник Пешић.

 Предстојећи мечеви Светске лиге на програму су у петак и суботу 30. И 31. маја у хали Чаир са почетком у 20 часова.




Пријем за младе амбасадоре културе

8_2455_2042_ambasadorikultureУ Градској кући данас је уприличен пријем за младе амбасадоре културе.

 Ово је најефикаснији и најјефтинији начин да се што више младих укључи у културу града. Задатак младих амбасадора је да културне догађаје и манифестације у граду приближе својим вршњацима у основним и средњим школама и на факултетима.

 Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић обратио се малдим амбасадорима културе и рекао да” подаци говоре да је за првих два месеца рада амбасадора забележен одличан резултат, јер је посета културним институцијама порасла за 30%. Наших 205 амбасадора имало је директан контакт са око 40. 000 младих којима су презентована актуелна дешавања у граду.

 Свесни смо да је услед бројних негативних тенденција које се шире средствима информисања број младих који посећују представе и остале културне манифестације заиста мали, али ово је и један од начина да се у директном контакту млади усмере на прави начин”, рекао је градоначелник Перишић.

 Поред константне едукације из различитих области, младим амбасадорима је у току трајања мандата омогућен бесплатан улаз на све културне манифестације у граду.

 Директним учешћем и промовисањем културних догађаја у свом вршњачком окружењу постиже севишеструки ефекат у образовању младих, али и у њиховом правилном васпитању.




Обавештење

10_2524_2111_gradnisДана 27.05.2014. године у Нишавском округу, очекују се обилније падавине праћене грмљавином и временским непогодама. Према прогнози киша ће пасти до 20 l/m2. Моле се грађани да провере своје сливнике око кућа и зграда, да прате да ли има брзо надолазећих токова вода и по потреби позову Центар за обавештање и узбуњивање на број телефона 1985.




Град Ниш представио своје потенцијале на међународном сајму пољопривреде

10_2453_2040_sajampoljoprivredeУправа за пољопривреду и развој села Града Ниша, у сарадњи са Регионалном привредном комором, на овогодишњем сајму пољопривреде у Новом Саду достојно је представила своје пољопривредно – производне и прерађивачке капацитете.

У мастер хали новосадског сајма, посетиоци су имали прилике да се упознају са производима нишких привредника као што су “Нишка млекара”, “Бифтек”, Јумис” али и најквалитетнијим винима, ракијама, млекарским производима и медом са нишких пољопривредних газдинстава.

Посебно је значајно то да је одржан низ састанака са представницима Министарства пољопривреде Републике Аустрије, Аустријским пољопривредним кластером и представницима других националних институција, у оквиру којих је договорен даљи пут сарадње и реализација конкретних пројеката који ће се дугорочно позитивно одразити на пољопривреднике нишког краја.

Приликом посете штанду Града, помоћник Градоначелника Проф. др Јован Стојковић, изјавио је да је и поред тешке ситуације у Граду и читавој земљи, учињен напор како би се велики пољопривредно-производни капацитети представили на најеминентнијем сајму у земљи. “И поред катастрофе која нас је задесила последњих дана и тога да су тренутно сви капацитети усмерени ка санирању поплављених подручја, не смемо занемарити чињеницу да се на подручјима где засади нису пострадали, мора учинити све како бисмо постигли најбоље могуће приносе. Велики део пољопривредног земљишта је претрпео огромне штете, тако да произвођачи са територије Града Ниша који су избегли ову несрећу, имају додатну одговорност да овогодишње засаде и усеве сачувају и постигну оптималне резултате”, изјавио је проф. Стојковић и додао да сајмови попут овог у Новом Саду, представљају прилику да покажемо домаћем и страном тржишту да на територији Ниша постоје газдинства која су у стању да се поред примарне производње баве и прерадом и да за крајњи исход добију производе високог квалитета.

Саша Стоиљковић, начелник Управе за пољопривреду и развој села, изразио је задовољство што је руководство Града ове године на прави начин сагледало значај учешћа на новосадском Сајму и у оквирима могућности обезбедило средства како би се најбољи пољопривредници представили са својим производима. “Наши пољопривредници јесу изузетно вредни људи и у стању су да произведу врхунске производе који су, судећи по интересовању на Сајму, итекако занимљиви. Из тог разлога потребно је усмерити наше напоре ка проширењу тржишта и на тај начин омогућити пољопривредницима да са локалног нивоа прошире своју заступљеност на територију читаве земље али и иностранства. Овогодишњи Сајам, иако мање посећен због општепознатих прилика, оправдао је у потпуности наша очекивања. Посебно истичем да смо успели да обезбедимо 4 аутобуса којима су заинтересовани пољопривредници из нишког краја посетили 81. Међународни сајам у Новом Саду и упознали се најновијом техником, расним грлима и осталом понудом”, рекао је Саша Стоиљковић.




Хвала волонтерима!

8_2452_2039_volonteriПосле успешно организовног конвоја којим је помоћ из Ниша допремљена угроженом становништву, градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић упутио је изразе захвалности свим волонтерима који су несебично помагали реализацију сакупљања, сортирања и транспорта ове помоћи.

“Свим волонтерима који су даноноћно радили на пунктовима за прикупљање помоћи и захваљујћи чијој ревности и одговорности је на стотине тона помоћи стигло до најугроженијих подручија Србије, од срца се захваљујем у име града Ниша и своје лично име.
У тешким временима солидарност постаје суштинска врлина. Ови млади људи показали су да су довољно зрели и одговорни и да представљају ослонац ове земље.

Желим да се захвалим и њиховим родитељима који могу бити поносни на своју децу која су показала прави пример солидарности свим својим вршњацима. Још једном од срца хвала свим волонтерима који су помогли у организацији прикупљања помоћи за подручја угрожена поплавама.”

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић




Хуманитарни концерт индијског плеса

8_2451_2038_kathakЗахваљујући разумевању индијске амбасаде у Србији за ситуацију у којој се тренутно налази наша земља, а у сарадњу са индијским саветом за културу у Њу Делхију, организован је хуманитарни концерт традиционалног индијског плеса, чији је приход намењен поплављеним подручијима у Србији.

 “Имамо прилику да се упознамо са једном древном културом и њеним препознатљивим музичким стилом. Катак је један од осам индијских класичних плесова. Реч Катак потиче од речи у старом језику санскриту, “катха” што значи “прича”. Овај плес Катак се често пореди са фламенком, еволуирао је временом, те тако чини диван приказ историје и саме Индије. Поред хуманитарног карактера овај концерт организован је у намери да се ојачају и продубе културне везе Индије и Србије, и представља сјајну прилику да се јавност Србије боље упозна са једним од најпопуларнијих плесних стилова у Индији, ”рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић пре почетка концерта.

 Ова плесна група до сада је учествовала на многим светским фестивалима, укључујући Конарк фестивал (Ориса, Индија), Међународни фестивал фолклорних уметности (Нанинг, Кина), а наступала је и у Немачкој, Великој Британији и Француској.