1

Одржана 91. седница Градског већа

kucaНа 91. седници Градског већа, којом је председавао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, једногласно је утврдило Предлог одлуке о завршном рачуну буџета Града Ниша. Начелник Управе за финансије, извозрне приходе локалне самоуправе и јавне набавке Миљан Стевановић, буџет за 2013. годину реализован је 70. 27%, а укупан фискални суфицит износи око 105 милиона динара.

 Градоначелник Перишић појаснио је да је овај суфицит приказан као књиговодствена вредност.

 – Кад имате реализацију буџета од 70 одсто, тешко да можете говорити о суфициту. Извештај ревизорске комисије је позитиван и оно што ме обрадовало је што је бар један сегмент кренуо на боље, да су сви пропусти који су регистровани у прошлој години отклоњени. Било је 17 тачака финснијске ситуације у граду које су прилично лоше вођене, а нисмо имали евиденцију колика је задуженост града, и то је сада исправљено. Веома је значајно да је једна институција радила боље него прошле године, рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић.

 Једногласно су донета и решења о давању сагласности на Програм одржавања парковског и дечијег мобилијара и новогодишње и божићне декорације у граду, на Програм рада дежурне службе ЈКП “Горица”, на Програм уређења и одржавања градских гробаља у употреби Јавног комуналног предузећа “Горица” Ниш за 2014. годину и Решење о давању сагласности на Програм уређења и одржавања јавних зелених површина ЈКП “Горица” Ниш за 2014. годину. Према речима члана Градског већа Милоша Банђура, ресорно задуженог за област комуналних делатности, ови програми на нивоу су оних из ранијих година, имајући у виду да су и средства која су планирана иста као и прошле године.

 Чланови Градског већа једногласно су прихватили Решење о измени Решења о образовању Савета за ревитализацију Нишке тврђаве, које предвиђа да ће функцију председника овог тела, уместо члана Градског већа Предрага Савића убудуће обављати директор Туристичке организације Ниш Урош Парлић.

 Такође, констатован је престанак важности Решења о привременом удаљењу са рада Миодрагу Брешковићу због укидања притвора и донето је Решење о престанку важења Решења о образовању Комисије за процену штете од елементарних непогода на пољопривредном земљишту, објектима и усевима на територији града Ниша.

 Како је појаснио градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, ова комисија је евидентирала штету од недавне елементарне непогоде у укупном износуод око 26 милиона динара, као и штету од око 11 милиона динара на систему водоснабдевања.
Парада матураната

8_2458_2045_paradamaturanataПреко две хиљаде матураната из Ниша заједно са својим вршњацима из Србије плесало је данас за крај детињства и почетак зрелости у оквиру традиционалне “Матурантске параде”. Ове године матуранти из Србије плесали су недељу дана после својих вршњака из осталих делова Европе због катастрофалних поплава које су погодиле Србију.

 “Матуранти и средњошколци у Србији су били покретачи волонтерских акција и велики број вас био је укључен у организацију пунктова где се сортирала и прикупљала помоћ, а новчана средства намењена за куповину поклона професорима преусмерили сте онима којима је помоћ најпотребнија.

 Велики број младих људи показао је својим пожртвовањем да Србија са таквом децом има лепу будућност. Ја вам се од срца захваљујем за допринос који сте дали у акцијама прикупљања помоћи за поплављена подручја, а вашим родитљима поручујем да могу бити поносни на своју децу, која израстају у хумане и добре људе, спремне да помогну другима у невољи”, рекао је је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић нишким матурантима који су узели учешће у традиционалној “Матурантској паради” и пожелео успешан плес.

 Српски матуранти тачно у подне, заплесали су на градским трговима уз тактове квадрила, валцера и тако уз сјајну кореографију и послали још једном јасну поруку у свет, поруку љубави и толернације.
Град Ниш од данас поседује 70. протвградних ракета

10_2459_2046_raketeПротивградне ракете које су набављене средствима буџета Града, данас су стигле у Ниш и предате као донација Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије.

 Управа за пољопривреду и развој села спровела је поступак јавне набавке и обезбеђено је 60 ракета дугог и 10 ракета кратког домета. Ракете ће одмах бити распоређене на 10 противградних станица Града Ниша.