1

Потписан споразум о међусекторској сарадњи и поступању у случајевима насиља у породици и заштити жена

8_2457_2044_sporazum nasiljeУ Градској кући данас је потписан споразум о међусекторској сарадњи и поступању у случајевима насиља у породици и заштити жена жртава у партнерским односима на територији Града Ниша. Потписиници су поред Града Ниша и Полицијске управе и бројне институције и установе које се укуључене у заштиту жртава насиља као и нишки електронски медији.

 Сви облици насиља којима се угрожавају или нарушавају физички, психички и морални интегритет личности представљају повреду једног од основних људских права садржаних у Универзалној декларацији УН о људским правима, а то је право на живот и безбедност. Ова законска, али и морална обавеза сваког субсистема друштва подразумева заједничко и интензивно ангажовање на пружању целовитих, континуираних и благовремених интервенција и услуга.

 Насиље у породици није само питање унутрашњег уређења породице и породичних односа, већ друштва у целини, Феномен насиља у породици је друштвени проблем који захтева еклектички приступ, укључивање различитих друштвених система, у циљу откривања, заустављања и превенирања ове појаве. Из тог угла, а шире друштвено посматрано, бављење појавом насиља подразумева кохезивнију сарадњу органа, институција и организација, стручну и сваку другу размену сазнања, података и искустава, са циљем препознавања, откривања, заустављања и превенирања насиља, али и оснаживања породичног система у остваривању својих основних функција.

 На основу Општег протокола о поступању и сарадњи установа, органа и организација у ситуацијама насиља над женама у породици и партнерским односима, као и на основу Посебног протокола за поступање Центара за социјални рад-органа старатељства у случајевима насиља у породици и женама у партнерским односима, обавезно је координисање сарадње свих ресурса на локалном нивоу кроз међусекторску размену, подршку и инцијативу. Сврха и визија Споразума јесте да осигура предуслове за делотворан и целовит рад свих актера који раде на унапређивању заштите од насиља у породици.




“Одбојка спаја”

8_2456_2043_odbojkaspajaУ школи Душко Радовић у Нишу данас су се у оквиру акције “Одбојка спаја” дружили основци ове школе са одбојкашима Русије и Србије, који ће своје мечеве Светске лиге играти у Нишу.

 Промоција спорта међу младим људима је приоритет сваке државе која жели здраве и нормалне нараштаје. Одбојка као џентлменски али и витешки спорт доживљава својку експанзију последњих година и све више младих људи из Србије стасава у одличне одбојкаше и одбојкашице.

 Градски већник Милан Пешић својим присуством подржао је ову акцију и рекао да је “ово град у којем су посебно поштовани репрезентативни састави, непоновљива атмосфера у хали Чаир често пута је носила наше репрезентативце у одбојци, рукомету, тенису и другим спортовима до великих преокрета и коначне победе. Када је одбојка у питању сведоци смо да и у овом спорту фактор публике има пресудан значај, па су управо у ранијим мечевима темпераментне нишлије носиле репрезентацију до преокрета.

 Изражавамо велико задовољство што ће и ове године врхунски спортисти наступити у Нишу у оквиру утакмица Светске одбојкашке лиге. Репрезентација Русије је наш драги гост, како због квалитета свог састава и статуса олимпијских шампиона, тако и због пријатељских веза две земље које су поново дошле до изражаја последњих десетак дана када су руски спасиоци дали огроман допринос у зауздавању катастрофалних поплава које су нажалост погодиле Србију. Искрено верујем да ће овдашња публика поново бити играч више на страни наше репрезентације, али да ће својим коректним понашањем поздравити и наше спортске ривале”, рекао је већник Пешић.

 Предстојећи мечеви Светске лиге на програму су у петак и суботу 30. И 31. маја у хали Чаир са почетком у 20 часова.