Potpisan sporazum o međusektorskoj saradnji i postupanju u slučajevima nasilja u porodici i zaštiti žena

8_2457_2044_sporazum nasiljeU Gradskoj kući danas je potpisan sporazum o međusektorskoj saradnji i postupanju u slučajevima nasilja u porodici i zaštiti žena žrtava u partnerskim odnosima na teritoriji Grada Niša. Potpisinici su pored Grada Niša i Policijske uprave i brojne institucije i ustanove koje se ukuljučene u zaštitu žrtava nasilja kao i niški elektronski mediji.

 Svi oblici nasilja kojima se ugrožavaju ili narušavaju fizički, psihički i moralni integritet ličnosti predstavljaju povredu jednog od osnovnih ljudskih prava sadržanih u Univerzalnoj deklaraciji UN o ljudskim pravima, a to je pravo na život i bezbednost. Ova zakonska, ali i moralna obaveza svakog subsistema društva podrazumeva zajedničko i intenzivno angažovanje na pružanju celovitih, kontinuiranih i blagovremenih intervencija i usluga.

 Nasilje u porodici nije samo pitanje unutrašnjeg uređenja porodice i porodičnih odnosa, već društva u celini, Fenomen nasilja u porodici je društveni problem koji zahteva eklektički pristup, uključivanje različitih društvenih sistema, u cilju otkrivanja, zaustavljanja i preveniranja ove pojave. Iz tog ugla, a šire društveno posmatrano, bavljenje pojavom nasilja podrazumeva kohezivniju saradnju organa, institucija i organizacija, stručnu i svaku drugu razmenu saznanja, podataka i iskustava, sa ciljem prepoznavanja, otkrivanja, zaustavljanja i preveniranja nasilja, ali i osnaživanja porodičnog sistema u ostvarivanju svojih osnovnih funkcija.

 Na osnovu Opšteg protokola o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u situacijama nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima, kao i na osnovu Posebnog protokola za postupanje Centara za socijalni rad-organa starateljstva u slučajevima nasilja u porodici i ženama u partnerskim odnosima, obavezno je koordinisanje saradnje svih resursa na lokalnom nivou kroz međusektorsku razmenu, podršku i incijativu. Svrha i vizija Sporazuma jeste da osigura preduslove za delotvoran i celovit rad svih aktera koji rade na unapređivanju zaštite od nasilja u porodici.
“Odbojka spaja”

8_2456_2043_odbojkaspajaU školi Duško Radović u Nišu danas su se u okviru akcije “Odbojka spaja” družili osnovci ove škole sa odbojkašima Rusije i Srbije, koji će svoje mečeve Svetske lige igrati u Nišu.

 Promocija sporta među mladim ljudima je prioritet svake države koja želi zdrave i normalne naraštaje. Odbojka kao džentlmenski ali i viteški sport doživljava svojku ekspanziju poslednjih godina i sve više mladih ljudi iz Srbije stasava u odlične odbojkaše i odbojkašice.

 Gradski većnik Milan Pešić svojim prisustvom podržao je ovu akciju i rekao da je “ovo grad u kojem su posebno poštovani reprezentativni sastavi, neponovljiva atmosfera u hali Čair često puta je nosila naše reprezentativce u odbojci, rukometu, tenisu i drugim sportovima do velikih preokreta i konačne pobede. Kada je odbojka u pitanju svedoci smo da i u ovom sportu faktor publike ima presudan značaj, pa su upravo u ranijim mečevima temperamentne nišlije nosile reprezentaciju do preokreta.

 Izražavamo veliko zadovoljstvo što će i ove godine vrhunski sportisti nastupiti u Nišu u okviru utakmica Svetske odbojkaške lige. Reprezentacija Rusije je naš dragi gost, kako zbog kvaliteta svog sastava i statusa olimpijskih šampiona, tako i zbog prijateljskih veza dve zemlje koje su ponovo došle do izražaja poslednjih desetak dana kada su ruski spasioci dali ogroman doprinos u zauzdavanju katastrofalnih poplava koje su nažalost pogodile Srbiju. Iskreno verujem da će ovdašnja publika ponovo biti igrač više na strani naše reprezentacije, ali da će svojim korektnim ponašanjem pozdraviti i naše sportske rivale”, rekao je većnik Pešić.

 Predstojeći mečevi Svetske lige na programu su u petak i subotu 30. I 31. maja u hali Čair sa početkom u 20 časova.