1

Град Ниш представио своје потенцијале на међународном сајму пољопривреде

10_2453_2040_sajampoljoprivredeУправа за пољопривреду и развој села Града Ниша, у сарадњи са Регионалном привредном комором, на овогодишњем сајму пољопривреде у Новом Саду достојно је представила своје пољопривредно – производне и прерађивачке капацитете.

У мастер хали новосадског сајма, посетиоци су имали прилике да се упознају са производима нишких привредника као што су “Нишка млекара”, “Бифтек”, Јумис” али и најквалитетнијим винима, ракијама, млекарским производима и медом са нишких пољопривредних газдинстава.

Посебно је значајно то да је одржан низ састанака са представницима Министарства пољопривреде Републике Аустрије, Аустријским пољопривредним кластером и представницима других националних институција, у оквиру којих је договорен даљи пут сарадње и реализација конкретних пројеката који ће се дугорочно позитивно одразити на пољопривреднике нишког краја.

Приликом посете штанду Града, помоћник Градоначелника Проф. др Јован Стојковић, изјавио је да је и поред тешке ситуације у Граду и читавој земљи, учињен напор како би се велики пољопривредно-производни капацитети представили на најеминентнијем сајму у земљи. “И поред катастрофе која нас је задесила последњих дана и тога да су тренутно сви капацитети усмерени ка санирању поплављених подручја, не смемо занемарити чињеницу да се на подручјима где засади нису пострадали, мора учинити све како бисмо постигли најбоље могуће приносе. Велики део пољопривредног земљишта је претрпео огромне штете, тако да произвођачи са територије Града Ниша који су избегли ову несрећу, имају додатну одговорност да овогодишње засаде и усеве сачувају и постигну оптималне резултате”, изјавио је проф. Стојковић и додао да сајмови попут овог у Новом Саду, представљају прилику да покажемо домаћем и страном тржишту да на територији Ниша постоје газдинства која су у стању да се поред примарне производње баве и прерадом и да за крајњи исход добију производе високог квалитета.

Саша Стоиљковић, начелник Управе за пољопривреду и развој села, изразио је задовољство што је руководство Града ове године на прави начин сагледало значај учешћа на новосадском Сајму и у оквирима могућности обезбедило средства како би се најбољи пољопривредници представили са својим производима. “Наши пољопривредници јесу изузетно вредни људи и у стању су да произведу врхунске производе који су, судећи по интересовању на Сајму, итекако занимљиви. Из тог разлога потребно је усмерити наше напоре ка проширењу тржишта и на тај начин омогућити пољопривредницима да са локалног нивоа прошире своју заступљеност на територију читаве земље али и иностранства. Овогодишњи Сајам, иако мање посећен због општепознатих прилика, оправдао је у потпуности наша очекивања. Посебно истичем да смо успели да обезбедимо 4 аутобуса којима су заинтересовани пољопривредници из нишког краја посетили 81. Међународни сајам у Новом Саду и упознали се најновијом техником, расним грлима и осталом понудом”, рекао је Саша Стоиљковић.
Хвала волонтерима!

8_2452_2039_volonteriПосле успешно организовног конвоја којим је помоћ из Ниша допремљена угроженом становништву, градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић упутио је изразе захвалности свим волонтерима који су несебично помагали реализацију сакупљања, сортирања и транспорта ове помоћи.

“Свим волонтерима који су даноноћно радили на пунктовима за прикупљање помоћи и захваљујћи чијој ревности и одговорности је на стотине тона помоћи стигло до најугроженијих подручија Србије, од срца се захваљујем у име града Ниша и своје лично име.
У тешким временима солидарност постаје суштинска врлина. Ови млади људи показали су да су довољно зрели и одговорни и да представљају ослонац ове земље.

Желим да се захвалим и њиховим родитељима који могу бити поносни на своју децу која су показала прави пример солидарности свим својим вршњацима. Још једном од срца хвала свим волонтерима који су помогли у организацији прикупљања помоћи за подручја угрожена поплавама.”

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић