Humanitarni koncert indijskog plesa

image_pdfimage_print

8_2451_2038_kathakZahvaljujući razumevanju indijske ambasade u Srbiji za situaciju u kojoj se trenutno nalazi naša zemlja, a u saradnju sa indijskim savetom za kulturu u Nju Delhiju, organizovan je humanitarni koncert tradicionalnog indijskog plesa, čiji je prihod namenjen poplavljenim područijima u Srbiji.

 “Imamo priliku da se upoznamo sa jednom drevnom kulturom i njenim prepoznatljivim muzičkim stilom. Katak je jedan od osam indijskih klasičnih plesova. Reč Katak potiče od reči u starom jeziku sanskritu, “katha” što znači “priča”. Ovaj ples Katak se često poredi sa flamenkom, evoluirao je vremenom, te tako čini divan prikaz istorije i same Indije. Pored humanitarnog karaktera ovaj koncert organizovan je u nameri da se ojačaju i prodube kulturne veze Indije i Srbije, i predstavlja sjajnu priliku da se javnost Srbije bolje upozna sa jednim od najpopularnijih plesnih stilova u Indiji, ”rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić pre početka koncerta.

 Ova plesna grupa do sada je učestvovala na mnogim svetskim festivalima, uključujući Konark festival (Orisa, Indija), Međunarodni festival folklornih umetnosti (Naning, Kina), a nastupala je i u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Možda Vas zanima i sledeće...