Хуманитарни концерт индијског плеса

image_pdfimage_print

8_2451_2038_kathakЗахваљујући разумевању индијске амбасаде у Србији за ситуацију у којој се тренутно налази наша земља, а у сарадњу са индијским саветом за културу у Њу Делхију, организован је хуманитарни концерт традиционалног индијског плеса, чији је приход намењен поплављеним подручијима у Србији.

 “Имамо прилику да се упознамо са једном древном културом и њеним препознатљивим музичким стилом. Катак је један од осам индијских класичних плесова. Реч Катак потиче од речи у старом језику санскриту, “катха” што значи “прича”. Овај плес Катак се често пореди са фламенком, еволуирао је временом, те тако чини диван приказ историје и саме Индије. Поред хуманитарног карактера овај концерт организован је у намери да се ојачају и продубе културне везе Индије и Србије, и представља сјајну прилику да се јавност Србије боље упозна са једним од најпопуларнијих плесних стилова у Индији, ”рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић пре почетка концерта.

 Ова плесна група до сада је учествовала на многим светским фестивалима, укључујући Конарк фестивал (Ориса, Индија), Међународни фестивал фолклорних уметности (Нанинг, Кина), а наступала је и у Немачкој, Великој Британији и Француској.

You may also like...