Десет милиона динара за помоћ угроженима у поплавама

image_pdfimage_print

poplaveeeeeeeeeeeeeeГрадско веће Града Ниша, којим председава градоначелник проф. др Зоран Перишић, донело је одлуку да се из градског буџета на рачун који је одредила Влада Републике Србије уплати десет милиона динара у циљу ублажавања настале ванредне ситуације и пружања помоћи за угрожене и санирања штета изазваних поплавом.

 Градоначелник Перишић истакао је да је ово тек почетак акције коју ће град наставити да спроводи како би помогао људима који су изгубили своје домове у поплавама.

 -Тим људима је сада потребна помоћ свих нас, ми имамо комунална предузећа која ће помоћи, из Обједињене наплате већ је стигло 500 хиљада динара, такође сви чланови колегијума градског већа издвојиће 10 одсто од својих примања, а синдикат запослених у Градској управи позвао је све запослене да се у корист угрожених одрекну једне дневнице. Моја порука свим предузећима и установама је да се придруже и помогну, рекао је градоначелник Перишић.

 Првог дана од проглашења ванредне ситуације, пут Свилајнца, Љига, Параћина и Обреновца упућена је 31 тона хране из нашег града. На нишко сајмиште, где је централни пункт за прикупљање помоћи, довезено је 57 камиона робе коју Нишлије непрестано доносе.

 Како је на 88. седници Градског већа известио проф.др Жарко Ранковић, заменик команданта градског Штаба за реаговање у ванредним ситуацијама, проблеми у нашем граду који су изазвани великим падавинама, посебно са водотоковима II реда, брзо и ефикасно су решавани у протеклих неколико дана. Сва клизишта, њих 11 на територији Града Ниша су евидентирана и њихово стање редовно прате надлежне градске службе. Најтежа је ситуација у Улици Васе Стаменковића, где је потребно уклонити један помоћни објекат како не би настала штета на кућама које се налазе у Улици Партизанских курира, а које се налазе непосредно испод спорног објекта.

 Проблема је било и са пешачким мостом на Кутинској реци код „Корпарске задруге“, који није за употребу, а који су грађани сами нелегално подигли, у атару села Горњи Матејевац једна стара кућа пала је у речно корито и оштетила водоводну цев. Издате су наредбе надлежним органима да се и ова штета санира и предузму мере да се овакве ситуације не понављају.

 Такође, оштећена је газна површина пута до Габровца, чије је одржавање у надлежности градске општине и Дирекције за изградњу Града. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић упутио је допис Министарству одбране да помогне да се санирају последице оштећеног цевног пропуста на ушћу Кутинске реке у Нишаву, у коме је затражио на коришћење понтонски мост инжењерских јединица Војске Србије.

 Како је речено, данас је почела да ради и комисија за процену штете на пољопривредним добрима и пољопривредним објектима.

 Градско веће донело је одлуку да ове године неће бити свечарске градске славе Свети Цар Константин и Царица Јелена, како је то уобичајено. Биће одржан традиционални научни скуп „Ниш и Византија“ и неколико мањих манифестација, уз минималне трошкове, а под окриљем цркве ће се одржати помен страдалима у бици на Чегру, традиционална предаја лабарума и литија. Сви предвиђени концерти и друге манифестације биће одложене.

You may also like...