Deset miliona dinara za pomoć ugroženima u poplavama

image_pdfimage_print

poplaveeeeeeeeeeeeeeGradsko veće Grada Niša, kojim predsedava gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić, donelo je odluku da se iz gradskog budžeta na račun koji je odredila Vlada Republike Srbije uplati deset miliona dinara u cilju ublažavanja nastale vanredne situacije i pružanja pomoći za ugrožene i saniranja šteta izazvanih poplavom.

 Gradonačelnik Perišić istakao je da je ovo tek početak akcije koju će grad nastaviti da sprovodi kako bi pomogao ljudima koji su izgubili svoje domove u poplavama.

 -Tim ljudima je sada potrebna pomoć svih nas, mi imamo komunalna preduzeća koja će pomoći, iz Objedinjene naplate već je stiglo 500 hiljada dinara, takođe svi članovi kolegijuma gradskog veća izdvojiće 10 odsto od svojih primanja, a sindikat zaposlenih u Gradskoj upravi pozvao je sve zaposlene da se u korist ugroženih odreknu jedne dnevnice. Moja poruka svim preduzećima i ustanovama je da se pridruže i pomognu, rekao je gradonačelnik Perišić.

 Prvog dana od proglašenja vanredne situacije, put Svilajnca, Ljiga, Paraćina i Obrenovca upućena je 31 tona hrane iz našeg grada. Na niško sajmište, gde je centralni punkt za prikupljanje pomoći, dovezeno je 57 kamiona robe koju Nišlije neprestano donose.

 Kako je na 88. sednici Gradskog veća izvestio prof.dr Žarko Ranković, zamenik komandanta gradskog Štaba za reagovanje u vanrednim situacijama, problemi u našem gradu koji su izazvani velikim padavinama, posebno sa vodotokovima II reda, brzo i efikasno su rešavani u proteklih nekoliko dana. Sva klizišta, njih 11 na teritoriji Grada Niša su evidentirana i njihovo stanje redovno prate nadležne gradske službe. Najteža je situacija u Ulici Vase Stamenkovića, gde je potrebno ukloniti jedan pomoćni objekat kako ne bi nastala šteta na kućama koje se nalaze u Ulici Partizanskih kurira, a koje se nalaze neposredno ispod spornog objekta.

 Problema je bilo i sa pešačkim mostom na Kutinskoj reci kod „Korparske zadruge“, koji nije za upotrebu, a koji su građani sami nelegalno podigli, u ataru sela Gornji Matejevac jedna stara kuća pala je u rečno korito i oštetila vodovodnu cev. Izdate su naredbe nadležnim organima da se i ova šteta sanira i preduzmu mere da se ovakve situacije ne ponavljaju.

 Takođe, oštećena je gazna površina puta do Gabrovca, čije je održavanje u nadležnosti gradske opštine i Direkcije za izgradnju Grada. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić uputio je dopis Ministarstvu odbrane da pomogne da se saniraju posledice oštećenog cevnog propusta na ušću Kutinske reke u Nišavu, u kome je zatražio na korišćenje pontonski most inženjerskih jedinica Vojske Srbije.

 Kako je rečeno, danas je počela da radi i komisija za procenu štete na poljoprivrednim dobrima i poljoprivrednim objektima.

 Gradsko veće donelo je odluku da ove godine neće biti svečarske gradske slave Sveti Car Konstantin i Carica Jelena, kako je to uobičajeno. Biće održan tradicionalni naučni skup „Niš i Vizantija“ i nekoliko manjih manifestacija, uz minimalne troškove, a pod okriljem crkve će se održati pomen stradalima u bici na Čegru, tradicionalna predaja labaruma i litija. Svi predviđeni koncerti i druge manifestacije biće odložene.

Možda Vas zanima i sledeće...