1

Први “SKY RACE” у Србији

12_2438_2026_sokolovputПланинска трка Соколов пут, 10. мај 2014. 

 Небеска трка “Соколов пут” која је одржана је 10. маја 2014. год. потпуно је преплавила Нишку Бању адреналином. Број од 207 такмичара, 93 тркача и 114 планинара од којих је било чак 63 у конкуренцији девојака учинила је стартну линију масовном као да се не ради о једној од најтежих трка у окружењу.

 Циљ стазе од 22 km дуж литица гребена Суве планине, врх Трем, први је освојио Ненад Живковић временом од 2h и 46 мин, а у фото финишу кроз циљ је после њега прошао Милован Милић. Треће пласирани у конкуренцији тркача био је Миодраг Миљковић са временом 2h и 50 мин. Код девојака, прва је у циљ утрчала Тања Стојановски за 4h и 16 мин, друга је била Нела Лазаревић са 4h и 31мин а трећа тркачица Ана Милосављевић завршила је временом 4h и 34 мин.

 У категорији планинара, први је био Дејан Ранковић са временом 4h и 12мин, четири минута касније стигао је Аца Лукић док је временом 4h и 19 мин трећи циљ прошао Драган Ђерић. Сјајне девојке предводила је Ивона Велимировић са временом 4h и 55 мин, за њом је за 5h и 18 мин стазу прешла Гордана Хорват, а треће пласирана Софија Араповић у циљ је ушла два минута касније.

 Тркачи и планининари из Србије, Македоније, Хрватске, Ирана, Енглеске и Америке нису крили одушевљење овом несвакидашњом стазом која је од центра Нишке Бање водила преко врхова Мосор, Соколов камен, до Трема понегде суровим крајоликом Суве планине. Поред изузетно захтевне организације због тешког терена и непредвидљивих временских услова, трка је завршена у сјајном спортском духу и без повреда такмичара.

 За организацију небеске трке “Соколов пут” заслужни су Туристичка организација Ниш, Савез екстремних спортова Србије, “Удружење Freestyler” и општина Нишка Бања. Посебан допринос дали су планинарска друштва Железницар и Мосор, Коњички Клуб Нониус, клуб ПАРК Натуре, као и Сафари клуб из Ниша. Трку су помогли ИДЕА, Институт Нишка Бања, Herbalife, Ласта Београд, Планинка а. д, ЕД Југоисток, општине Црвени Крст и Пантелеј.

 Уз напомену да конфигурација ове стазе испуњава светске стандарде, очекује се следеће године много већи број такмичара и нација.