Prvi “SKY RACE” u Srbiji

12_2438_2026_sokolovputPlaninska trka Sokolov put, 10. maj 2014. 

 Nebeska trka “Sokolov put” koja je održana je 10. maja 2014. god. potpuno je preplavila Nišku Banju adrenalinom. Broj od 207 takmičara, 93 trkača i 114 planinara od kojih je bilo čak 63 u konkurenciji devojaka učinila je startnu liniju masovnom kao da se ne radi o jednoj od najtežih trka u okruženju.

 Cilj staze od 22 km duž litica grebena Suve planine, vrh Trem, prvi je osvojio Nenad Živković vremenom od 2h i 46 min, a u foto finišu kroz cilj je posle njega prošao Milovan Milić. Treće plasirani u konkurenciji trkača bio je Miodrag Miljković sa vremenom 2h i 50 min. Kod devojaka, prva je u cilj utrčala Tanja Stojanovski za 4h i 16 min, druga je bila Nela Lazarević sa 4h i 31min a treća trkačica Ana Milosavljević završila je vremenom 4h i 34 min.

 U kategoriji planinara, prvi je bio Dejan Ranković sa vremenom 4h i 12min, četiri minuta kasnije stigao je Aca Lukić dok je vremenom 4h i 19 min treći cilj prošao Dragan Đerić. Sjajne devojke predvodila je Ivona Velimirović sa vremenom 4h i 55 min, za njom je za 5h i 18 min stazu prešla Gordana Horvat, a treće plasirana Sofija Arapović u cilj je ušla dva minuta kasnije.

 Trkači i planininari iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Irana, Engleske i Amerike nisu krili oduševljenje ovom nesvakidašnjom stazom koja je od centra Niške Banje vodila preko vrhova Mosor, Sokolov kamen, do Trema ponegde surovim krajolikom Suve planine. Pored izuzetno zahtevne organizacije zbog teškog terena i nepredvidljivih vremenskih uslova, trka je završena u sjajnom sportskom duhu i bez povreda takmičara.

 Za organizaciju nebeske trke “Sokolov put” zaslužni su Turistička organizacija Niš, Savez ekstremnih sportova Srbije, “Udruženje Freestyler” i opština Niška Banja. Poseban doprinos dali su planinarska društva Železnicar i Mosor, Konjički Klub Nonius, klub PARK Nature, kao i Safari klub iz Niša. Trku su pomogli IDEA, Institut Niška Banja, Herbalife, Lasta Beograd, Planinka a. d, ED Jugoistok, opštine Crveni Krst i Pantelej.

 Uz napomenu da konfiguracija ove staze ispunjava svetske standarde, očekuje se sledeće godine mnogo veći broj takmičara i nacija.