Vraćene biste herojima iz Drugog svetskog rata

9_2437_2025_bistePovodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a na inicijativu predsednika Skupštine Grada Niša, prof. dr Mileta Ilića, danas su vraćene biste narodnim herojima i revolucionarima iz Drugog svetskog rata, i postavljene u park u neposrednoj blizini Gradske kuće. Direktor JKP „Gorica“, g. Igor Jovanić je otvorio skup, navodeći da su ovi spomen-biste godinama stajale u depoima JKP „Gorica“, i da je predsednik Skupštine prilikom posete ovom preduzeću dao predlog da se one vrate, tamo gde im je i mesto. Tim povodom, prof. Ilić je položio cveće na spomenik Iskra slobode (Iskra ustanka), koji se nalazi u centralnom delu, sada već spomen-kompleksa, posvećenom Drugom svetskom ratu. U pitanju su biste dva narodna heroja: Stanka Paunovića i Filipa Kljajića, kao i poznatog revolucionara Filpa Filipovića. Predsednik Skupštine Grada je ovim povodom izjavio da je danas ispravljena istorijska nepravda, naneta pre desetak godina, kada su ove biste uklonjene iz gradskih parkova. On je istakao da dnevnopolitički interesi ne smeju biti korišćeni, kada u pitanju je odnos prema tradiciji i istoriji. Osim ovoga, on je naglasio da se gradska vlast trudi i da na drugi način da svoj doprinos očuvanju sećanja na ovaj period, pa je tako nekoliko ulica u Nišu ponovo dobilo nazive po ovim i još nekim herojima iz perioda Drugog svetskog rata.

Prof. Ilić je na samom kraju svog govora ispred novopostavljenih bisti, a u prisustvu predstavnika Vojske, Grada, Rusko-srpskog humanitarnog centra, SUBNOR-a i drugih, izjavio da će se, zahvaljujući odluci Skupštine Grada, 14. oktobar ponovo obeležavati kao Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu i da mladi ljudi, kojih je i danas bilo prisutno na ovom događaju, moraju imati odsno poštovanja prema istoriji i borbi za oslobođenje naših predaka.
Položeni venci na spomenik oslobodiocima

9_2436_2024_polaganjevenacaaaaaaaDan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, svečano je danas obeležen u Nišu. Na Trgu kralja Milana, na Spomenik oslobodiocima Niša, vence je položila, između ostalih, delegacija Grada Niša, na čelu sa predsednikom Skupštine Grada, prof. dr Miletom Ilićem. Osim njega, venac su položili i zamenik gradonačelnika, g. Ljubivoje Slavković, kao i gradski većnik g. Predrag Savić. Ovim je potvrđena politika gradskih vlasti, da događaji i vremena, poput današnjeg datuma, ne smeju pasti u zaborav, ne samo zbog preživelih boraca, već i zbog budućih generacija, koje treba da poštuju svoju istoriju i tradiciju. 9. maj, Dan pobede, služi i kao podsetnik da se negativne društvene pojave, kao što je bio fašizam, u prvoj polovini 20. veka, ne smeju nikada više ponoviti. Događaju obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, prisustvovali su i predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a, Rusko-srpskog humanitarnog centra itd.
Obeležavanje dana pobede nad fašizmom

8_2434_2022_polaganjevenacafasizamUz vojne počasti i polaganjem venaca na spomenik oslobodiocima Niša na Trgu Kralja Milana, u Nišu je obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Vence su položili predstavnici grada Niša, Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, Policijaska uprava Niš, Srpskog ruskog humanitarnog centra, Subnor, udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova i delegacija Kola srpskih sestara.
Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

8_2433_2021_danpobedefasizamPovodom Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope, gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić svim građanima Niša uputio je čestitku povodom ovog višestruko značajnog istorijskog datuma.

 Na današnji dan, pre 69 godina okončan je najkrvaviji ratni sukob, bezuslovnom kapitulacijom tadašnje fašističke Nemačke, nakon čega je usledilo ujedinjavanje evropskih naroda i stvaranje temelja za formiranje jedinstvene Evrope.

 “Čestitam vam Dan pobede nad fašizmom, ali ujedno i Dan Evrope – Evrope, čija je velika većina naroda dala svoj doprinos u borbi protiv nacizma, kao najveće ideološke pretnje koja se pojavila u novijoj istoriji. Značajnu ulogu u pobedi nad fašizmom imao je i naš narod sa hiljadama boraca koji su svoj život dali za slobodu i poštovanje ljudskog dostojanstva i slobodne Evrope. Srbija danas čvrsto zastupa principe miroljubive saradnje i dosledno se zalaže za toleranciju i saradnju sa ostalim državama Balkana, ali i doprinosi ukupnim naporima za postizanje globalne stabilnosti u svetu. Zadatak nove generacije je jačanje tradicije prijateljstva, saradnje i bratstva sa svim narodima koji zajedno sa nama obeležavaju praznik Pobede i Dan Evrope”, kaže se u čestitki gradonačelnika Perišića.

 Posle šestogodišnjeg oružanog sukoba koji je počeo 1. septembra 1939. godine, napadom nacističke Nemačke na Poljsku, a nastavljen i napadom država sila Osovine 6. aprila 1941. na Kraljevinu Jugoslaviju, Drugi svetski rat na evropskim prostorima okončan je 9. maja 1945. stupanjem na snagu bezuslovne kapitulacije oružane sile Trećeg rajha.

 Devetog maja 1950. godine Robert Šuman predstavio je svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao Šumanova deklaracija, smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska Unija.
Dan Evrope obeležen u Nišu

8_2435_2023_danievropeGrad Niš, zajedno sa Kancelarijom za mlade i nevladinim sektorom, obeležili su Dan Evrope u Balkanskoj ulici u centru grada. Manifestacija pod nazivom “Ulica Balkanska evropskih vrednosti” i sloganom “Zajedno napredujemo / Together we grow”. Tim povodom Balkanska ulica u Nišu bila je otvorena za sve građane i organizacije koje propagiraju Evropske vrednosti.

Na Dan Evrope 15 organizacija civilnog društva sa predstavnicima grada promovisalo je evropske vrednosti koje otkrivaju duh solidarnosti i vizije koje leže u središtu evropskih projekata.

 Edukativna radionica “Srbija na putu ka Evropskoj uniji”, panel diskusija “Zajedno napredujemo” samo su deo programa koji je bio otvoren za javnost.