1

Светски дан Црвеног крста

8_2431_2019_crvenikrst8. маја се у свету обележава Светски дан Црвеног крста и истовремено креће недеља Црвеног крста која траје до 15. маја. Од оснивања Црвеног крста 1863. године, 35 националних друштава Црвеног крста или Црвеног полумесеца је формирано у Европи и она су спремна да интервенишу приликом криза сваке врсте. Почеци ове организације везују се за швајцарца Анрија Динана који је после битке код Солферина у Италији у току Аустријско-сардинијског рата организовао волонтере који су пружали помоћ рањеним војницима.

 Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић упутио је честитку свим активистима Црвеног крста који учествују у хуманитарним и акцијама од значаја за становништво.

 “Желим да честитам светски дан Црвеног крста свим активистима ове организације који се суочавају са бројним хуманитарним изазовима и у сваком тренутку су спремни да помогну најугроженијм категоријама становништва. Хуманитарни дух влада Црвеним крстом од самог оснивања, а везан је за било коју ситуацију у којој је људском бићу потребна помоћ другог људског бића. У Србији у оквиру ове организације активно је преко 60 000 волонтера који поред хуманитарног рада учествују у здравственом просвећивању становништва, обучавању становништва у пружању прве помоћи, али и популарише добровољно давалаштво крви”.