Svetski dan Crvenog krsta

image_pdfimage_print

8_2431_2019_crvenikrst8. maja se u svetu obeležava Svetski dan Crvenog krsta i istovremeno kreće nedelja Crvenog krsta koja traje do 15. maja. Od osnivanja Crvenog krsta 1863. godine, 35 nacionalnih društava Crvenog krsta ili Crvenog polumeseca je formirano u Evropi i ona su spremna da intervenišu prilikom kriza svake vrste. Počeci ove organizacije vezuju se za švajcarca Anrija Dinana koji je posle bitke kod Solferina u Italiji u toku Austrijsko-sardinijskog rata organizovao volontere koji su pružali pomoć ranjenim vojnicima.

 Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić uputio je čestitku svim aktivistima Crvenog krsta koji učestvuju u humanitarnim i akcijama od značaja za stanovništvo.

 “Želim da čestitam svetski dan Crvenog krsta svim aktivistima ove organizacije koji se suočavaju sa brojnim humanitarnim izazovima i u svakom trenutku su spremni da pomognu najugroženijm kategorijama stanovništva. Humanitarni duh vlada Crvenim krstom od samog osnivanja, a vezan je za bilo koju situaciju u kojoj je ljudskom biću potrebna pomoć drugog ljudskog bića. U Srbiji u okviru ove organizacije aktivno je preko 60 000 volontera koji pored humanitarnog rada učestvuju u zdravstvenom prosvećivanju stanovništva, obučavanju stanovništva u pružanju prve pomoći, ali i populariše dobrovoljno davalaštvo krvi”.

Možda Vas zanima i sledeće...