1

Светски дан самосталног живота

8_2429_2017_dansamostalnogzivotaЕвропска мрежа за самостални живот ЕНИЛ прогласила је 5. мај за Дан самосталног живота и ове године се тај дан обележава у свим земљама ЕУ на различите начине, али у светлу свеопштих мера штедње које нарочито утичу на подршку самосталном животу особа са инвалидитетом.

 Дан самосталног живота потекао је као тежња америчких активиста средином шездесетих година прошлог века да се укаже на бројне неправилности у свим сферама живота којима се крше права особа са инвалидитетом.

 “Овај дан, прилика је да пружимо подршку Центру за самостални живот особа са инвалидитетом и укажемо на чињеницу да особе са инвалидитетом и даље живе у институцијама, одвојени од стварног света и да је потребна стална подршка овим људима како би остварили своја законска права и како би сви видови дискриминације били искорењени. У филозофији самосталног живота особе са инвалидитетом се посматрају пре свега као грађани па тек онда као корисници услуга здравствених центара. Све ово подразумева И уклањање инфраструктурних И институционланих баријера и усвајање принципа универзалног дизајна који уз учешће персоналних асистената омогућавају достизање једнаких могућности за ову категорију становништва. Центар за самостални живот особа са инвалидитетом у Нишу има 29 корисника односно исто толико персоналних асистената, што је тренутно највећи број персоналних асистената у Србији.

 Важно је показати солидарност са овим особама, којима се глобалним мерама штедње смањују могућности за самостални живот, а примена Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом се одлаже или уназађује”, рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић поводом дана самосталног живота.

 Ове године на Међународни дан самосталног живота, организује се тзв. “Шетња срама”, марш солидарности у Бриселу, која је део белгијског доприноса међународној кампањи “Зауставите штедњу на инвалидности” коју је организовала Мрежа са самостални живот Европе – ЕНИЛ.




Нова возила за рециклажни центар

8_2430_2018_reciklazaУ Ниш је данас стигао контигент мини транспортних возила марке Пијађо која ће се користити за прикупљање рециклажног материјала.

 Возила су допремљена у наш град у оквиру реализације пројекта између града Ниша и представника ромске заједнице који подразумева отварање Рециклажног центра. У овом центру који би био партнер ЈКП Медијана, требало би да се упосле углавном људи ромске националности.

 Пројекат финансира Влада Републике Србије, Министарство за екологију из европских фондова у сарадањи са градом Нишом и ромском заједницом. Рециклажни центар налазиће се на путу за насеље 9. мај и запошљаваће већи број људи на директан и инидиректан начин.