Prvomajska čestitka

InfrormacijeGrađanima Niša želim srećan međunarodni praznik rada 1. maj.

 Ovaj praznik oduvek je predstavljao simbol borbe za radnička prava i izraz radničke solidarnosti. Danas, nažalost, veliki broj građana ne može ostvariti jedno od osnovnih prava, pravo na rad. Zbog toga nas Prvi maj snažno podseća na potrebu da svakodnevno ulažemo maksimalne napore kako bismo menjali takvo stanje I doprineli smanjenju nezaposlenosti.

 Prvi maj asocira na poštovanje prava onih koji rade ali i onih koji su nezaposleni i čija je egzistencija zbog toga ugrožena. Iskreno se nadam da će vremena koja dolaze i u kojima nas čeka teška borba protiv nezaposlenosti na kraju ipak rezultirati otvaranjem novih radnih mesta i zapošljavnjem

 Vama, koji radite, želim da predano obavljate svoje zadatke i živite od svog rada i da se uvek prisetite onih nekadašnjih prvomajskih praznika kada su radnici istupali zajedno demonstrirajući slogu, jedinstvo i patriotizam.

 Uz iskrene čestitke, svima želim da u miru i dobrom raspoloženju provedu predstojeći praznik rada. Želim vam uspešniji i kvalitetniji rad i da naravno budete zdravi i efikasni na svom poslu.

 Želim vam srećan praznik i sve najbolje.

                                                                                                  Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić
Prijem za ambasadora Argentine

8_2426_2015_ambargentinaU Gradskoj kući danas je priređen prijem za ambasadora Argentine u Srbiji Njegovu ekselenciju Rikarda F. Fernandeza. Tokom sastanka bilo je reči o razvoju kulturno privredne i naučne saradnje dve zemlje, a posebno je naglašeno da je Niš jedan od retkih gradova u Srbiji koji je nedavno formirao Južnoamerički kulturni centar čiji je zadatak u unapređenje svih vidova saradnje ovog regiona i zemalja Latinske Amerike.

 “Velika udaljenosti Argentine i Srbije najverovatniji je razlog zbog koga kod nas nema argentinskih investitora, ali usled sličnosti u mentalitetu, kulturna saradnja bi mogla da bude temelj budućih odnosa našeg grada i Argentine” – rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić.

 Ambasador Argentine u Beogradu, Rikardo Fernandes, rekao je, posle sastanka u Gradskoj kući Niša, da je u gradonačelniku Zoranu Perišiću pronašao osobu koja je iskazala istinsku spremnost da pokrene saradnju na polju razmene studenata.

 “Ja ću kao ambasador pružiti maksimum da ova saradnja zaživi i pozivam sve one koji imaju neki konkretan predlog u tom smislu da nam to i saopšte “-rekao je Rikardo Fernandez, ambasador Argentine u Srbiji.

 Pokazalo se kao opravdano otvaranje Latino-američkog centra u Nišu, jer je veliki broj sugrađana bio zainteresovan za kurseve španskog jezika. Na današnjem sastanku sa ambasadorom Argentine otvara se i mogućnost da studenti iz Niša putuju na razmenu i ovu zemlju i obratno.

 Ovaj susret samo je stepenik u saradnji i budućoj komunikaciji između Niša i ambasade Argentine, složili su se Perišić i Fernandez.
Terenska vozila za Srpsko – Ruski humanitarni centar

8_2425_2014_srbrusPredstavnici ruske strane Srpsko ruskog humanitarnog centra na svečanosti u Gradskoj kući uručili su ključeve 10 terenskih vozila marke Lada Niva, srpskoj strani kao deo pomoći ovom centru za reagovanje u vanrednim situacijama. Početak rada Srpsko ruskog humanitarnog centra koji je omogućen međuvladinim sporazumom, predstavlja značajan korak za ovaj grad i region u pogledu adekvatnog reagovanja u vanrednim situacijama.

 Osnovni zadatak ovog centra usmeren je ka ispunjavanju jednog cilja, a to je osigurati građanima Srbije i regiona veću bezbednost u slučaju vanrednih situacija.

 Pored lokalnog delovanja ovog centra, postoji i mogućnost pružanja humanitarne pomoći i brz odgovor na vanredne situacije i na teritoriji drugih balkanskih država, koje upute takav zahtev.

 “Svedoci smo da u poslednje vreme sve češće zbog klimatskih promena u regionu i u Jugoistočnoj Evropi, dolazi do raznih vanrednih situacija, poput poplava, klizišta i zemljotresa i da je zato neophodno spremno dočekati ove izazove”, rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić na svečanosti primopredaje vozila i istakao da česte prirodne nepogode iziskuju zajedničko planiranje i stručno usavršavanje i opremanja jedinica koje reaguju u vanrednim situacijama. Veoma smo zahvalni našim prijateljima iz Rusije za njihovo nesebično angažovanje, ali i za tehničku pomoć koja se sastoji u opremi, tako da ćemo danas prisutvovati primopredaji terenskih i vatrogasnih vozila neophodnih za intervencije na terenu.

 Spašavanje ljudi i imovine je veoma složen posao, a za uspešno obavljanje tog zadatka potrebno je uložiti zajedničke napore, koordinirano delovati i povećati efikasnost vatrogasno spasilačkih jedinica na terenu.
Čestitka povodom 91. rođendana FK Radnički Niš

8_2424_2013_radnickiGradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić uputio je povodom 91. rođendana FK Radnički Niš čestitku upravi, igračima i svim navijačima niškog kluba.

 “Na današnji dan 1923. godine osnovan je Fudbalski klub Radnički. Klub danas proslavlja 91. rođendan. U ime Grada Niša i svoje lično ime čestitam upravi, igračima i navijačima kluba ovaj vredan jubilej. Retko koji sportski kolektiv u Srbiji može da se pohvali tako bogatom tradicijom i brojnim fudbalskim velikanima koji su ponikli na Čairu, kao što je to slučaj sa našim klubom. I u vremenima velikog uspeha i u teškim trenucima Radnički je pronašao snage da opstane i postane jedan od prepoznatljivih sportskih brendova ovog grada. Tokom prethodne godine klub je velikim angažovanjem uprave kluba stabilizovan i verujem da će i narednih godina na zadovoljstvo svih ljubitelja sporta u Nišu biti jedan od respektabilnih timova u zemlji. Uz želju da “Real sa Nišave” ubuduće svim navijačima donosi nove radosti, još jednom najsrdačnije čestitam 91. rođendan”.
Čestitka povodom Dana vojske Srbije

8_2422_2011_dan vojskeajtPovodom Dana vojske 23. aprila, u ime Grada Niša i svoje lično ime gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić uputio je svim pripadnicima Vojske Srbije, najsrdačnije čestitke.

“Dan vojske prilika je da se podsetimo naše slavne vojničke tradicije i odamo počast svima onima koji su kroz istoriju učinili da se ime srpskog vojnika pominje sa velikim poštovanjem. Danas naše oružane snage predstavljaju respektabilnu instituciju, čiji su pripadnici, učešćem u brojnim aktivnostima u zemlji i svetu, dostojno predstavljali državu Srbiju i time u velikoj meri doprineli prezentovanju pozitivne slike o našoj državi I narodu. Verujem da će u periodu pred nama naša vojska nastaviti dalju modernizaciju I biti garant sigurnosti svih građana Srbije.

Svim pripadnicima vojske želim vam puno uspeha, lične i porodične sreće.”
Pomoć u plasmanu

9_2423_2012_plasmanU okviru evropskog projekta “Exchange 4” nedavno je začeta ideja saradnje 2 opštine u Italiji, Kolekorvino (Collecorvino) i Bertinoro (Bertinoro), sa niškim gradskim opštinama Crveni Krst i Niška Banja i opštinama Svrljig, Bojnik, Merošina, Lebane i Blace.

 Predstavnici dveju italijanskih opština, ovih dana su u poseti svojim partnerima iz Srbije, a to je bio i povod za njihov prijem kod predsednika Skupštine grada Niša, prof. dr Mileta Ilića.

 Kako je rečeno, ovaj program se realizuje u okviru nastojanja Evropske Unije da kroz predpristupne fondove, ubrza razvoj Srbije na njenom putu pridruživanja EU. Pri tom, namera je da se na teritoriji pomenutih opština juga Srbije, plasira pomoć vredna 500 000 evra u projekte udruživanja manjih proizvođača i definisanja dovoljno kvalitetnih i prepoznatljivih proizvoda. Naime, kako kažu italijanski partneri, to je jedini pravi put da se unapredi lokalna ekonomija i ponude proizvodi koji će, kvalitetom i količinom biti konkurentni na velikom evropskom tržištu.

 Ovakvi projekti su dragoceni, naročito za manje, ekonomski nerazvijene opštine, a poseban značaj pruža i činjenica da se kroz takvu saradnju u domenu poljoprivrede, otvaraju mogućnosti za saradnju i u drugim oblastima.

 Prema rečima predsednika Ilića, lokalne vlasti su tu neophodne da pruže podršku i prepoznaju mogućnosti šire saradnje, a ona najpre leži u potencijalnoj saradnji Univerziteta u Nišu sa Univerzitetom u Bolonji koji pruža stručnu podršku italijanskim opštinama Kolekorvino i Bertinoro. Konkretnije, dodao je Ilić, to se odnosi na planirano otvaranje Poljoprivrednog fakulteta na Univerzitetu u Nišu, koji će biti podrška razvoju i održanju saradnje dveju poljoprivrednih regija.

 Inače, naročito je zanimljiv način razmišljanja gostiju iz Italije, koji kako su rekli, kroz učešće u ovakvim projektima EU, s jedne strane pomažu razvoju regija novih članica, ali u isto vreme i sami napreduju.
Dan planete

8_2421_2010_drvoMeđunarodni dan planete Zemlje, obeležava se 14. put za redom. Ovim povodom gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić simbolično je zasadio drvo platana ispred Gradske kuće.

 “Okupili smo se ovde, kako bismo dali primer i poslali poruku svim ljudima, da briga o našoj planeti Zemlji, treba da bude kao i briga o sopstvenom životu, jer zahvaljujući našoj planeti mi imamo život, ali i obavezu da budućim generacijama ostavimo zdravu životnu sredinu koja će u vremenima pred nama biti osnovni preduslov normalnog života.

 Ova sadnja Platana, poznatog kao izdržljivog drveta na prašinu i štetne izduvne gasove, ali I drveta koje predstavlja simbol vrline kao što su humanost, čvrstoća, poštenje i moralna nadmoć je simbolična poruka koju upućujemo na dan planete zemlje da nam je stalo i da smo spremni da se najrazličtijim akcijama uključimo u zaštitu životne sredine. Sećam se poznate pesme Jovana Jovanovića Zmaja, koja kaže “Gde god nađeš zgodno mesto tu drvo posadi, drvo je blagodno pa će da nagradi”, pa se nadam da ovo neće biti samo simbolika, već da će naša poruka uticati na svest svih naših sugrađana o važnosti očuvanja jedine planete koju imamo”, rekao je grdaonačelnik Perišić.
Gradsko veće o izveštajima o poslovanju javno komunalnih preduzeća i ustanova

7_2419_2008_gvČlanovi Gradskog veća, na 85. sednici kojom je predsedavao gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić, jednoglasno su usvojili izveštaje o poslovanju sa finansijskim izveštajima za prošlu godinu JKP “Gorica” Direkcija za javni prevoz Grada Niša, JKP za vodovod i kanalizaciju “Naissus”, Tržnica”, “Mediana”, “Gradska toplana”, “Objedinjena naplata”, “Parking-servis”, JP “Aerodrom-Niš”, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša, Javnog preduzeća Zavod za urbanizam, Gradska stambena agencija Niš, “Nišstan”, “Niška televizija”, “Niškog kulturnog centra”, Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, Doma zdravlja Niš, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Apoteka Niš, Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika “Niš” i Ustanove Dečije odmaralište “Divljana”.

 O ovim izveštajima Gradsko veće trebalo je da se izjasni na sednici koja je bila otkazana pre nedelju dana. Kako je pojasnio gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić, do odlaganja je došlo zbog toga što je Gradsko veće bilo pretrpano ogromnim brojem podataka u izveštajima koji su stigli iz nadležnih gradskih uprava samo nekoliko sati pred zakazanu sednicu Gradskog veća na kojoj je trebalo da budu razmatrani.

 Prema izveštajima o radu, najveći broj javno komunalnih preduzeća i ustanova primarnog zdravstva poslovao je pozitivno. Gradonačelnik Perišić najavio je da će ovi izveštaji uskoro biti preispitani od strane budžetske inspekcije ili nezavisnog revizora.

 – Mislim da nikome ne trebaju izveštaji koji ne odražavaju realno stanje u javno komunalnim preduzećima. Nakon ove sednice, zadatke će dobiti i članovi Gradskog veća i institucije koje vrše kontrolu i nadzor, da urade svoj posao i da dostave izveštaje o načinu rada i poslovanja javno komunalnih preduzeća. Tamo gde izveštaji budu takvi da ne ukazuju na dobro poslovanje, preduzećemo zakonom predviđene mere kako bi se razrešila takav rukovodstva, nadzorni odbori i direktori preduzeća koji su se ponašali neracionalno, ili tamo gde je bilo prostora da ta preduzeća posluju bolje. Niko ne može biti zaštićen od lošeg rada i to je poruka koja mora jednom za svagda da se pošalje, da samo rezultati vašeg rada mogu da opravdaju vaše ostajanje na mestu rukovodioca neke ustanove, nekog sektora, nekog grada, istakao je gradonačelnik Perišić.

 Komentarišući planove o investicijama preduzeća koja su prikazala dobit u poslovanju u 2013. godini, gradonačelnik Perišić podsetio je da će, kao i uvek, insistirati na doslednom poštovanju zakona.

 – U tim primerima uspešnog poslovanja, pošto po zakonu ova preduzeća ne mogu da ostvaruju profit, taj prikazan profit mora da se prenese osnivaču, što je u ovom slučaju Grad. Kao i uvek, insistiram na poštovanju zakona, rekao je gradonačelnik Perišić.
Obaveštenje komisije za nazive delova naseljenih mesta i naziva ulica

9_2420_2009_logoProcedura u vezi promene naziva ulica regulisana je Uredbom Vlade Republike Srbije o označavanju naziva naseljenih mesta, ulica i trgova, označavanju zgrada kućnim brojevima i vođenju registra kućnih brojeva, ulica i trgova, 05 Broj: 110-814/2012 od 09.02.2012. godine i Odlukom o utvrđivanju i označavlju naziva naseljenih mesta, ulica, trgova i zgrada na teritoriji grada Niša (prečišćen tekst), broj 13-167/2010 od 22.11.2010. godine.

 Na osnovu člana 8 Odluke o utvrđivanju i označavlju naziva naseljenih mesta, ulica, trgova i zgrada na teritoriji grada Niša (prečišćen tekst), broj 13-167/2010 od 22.11.2010. godine, na teritoriji Grada Niša ulice, trgovi i delovi naseljenih mesta ne mogu imati isti naziv.

 Komisija za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica Skupštine Grada Niša, u skladu sa Odlukom o  utvrđivanju i označavlju naziva naseljenih mesta, ulica, trgova i zgrada na teritoriji grada Niša (prečišćen tekst), broj 13-167/2010 od 22.11.2010. godine, na sednici održanoj 20.03.2013. godine, donela je zaključak broj 06-169-4/2013-02, kojim vrši promenu naziva ulica samo onim ulicama koje imaju dupliran naziv.

 Skupština grada Niša utvrđuje nazive ulica, trgova, gradskih četvrti i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji Grada Niša na predlog Komisije za nazive delova naseljenih mesta i naziv ulica Skupštine Grada Niša.

 Promena naziva ulica i trgova, vrši se na isti način kao i njihovo utvrđivanje.

 Komisija za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica predlaže nazive ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih naseljenih mesta na teritoriji Grada.

 Za nazive ulica, trgova i delova naseljenih mesta može se dati naziv koji ima geografska, etnografska, istorijska, kulturna i druga obeležja i imena umrlih znamenitih ličnosti srpskoga naroda, imena inostranih ličnosti, osvedočeni prijatelji Srbije i srpskog naroda, važni događaji i datumi kao i drugi prigodni nazivi.

 Predloge za nazive ulica Komisiji podnose institucije i pojedinci, a njih Komisija razmatra na svojoj sednici i donosi zaključak kojim utvrđuje Predlog rešenja o promeni naziva određene ulice.

 Ministarstvo nadležno za poslove lokalne samouprave daje saglasnost na predlog Komisije za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica za utvrđivanje, odnosno izmene naziva ulica, trgova i delova naseljenog mesta.
Uskršnja čestitka

8_2418_2007_uskrsPovodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Uskrsa, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić uputio je čestitku svim građanima Niša, sveštenstvu niške eparhije i pripadnicima drugih hrišćanskih crkava.

 “Svim sugrađanima i sveštenstvu crkava koji u nedelju praznuju Vaskrs najiskrenije čestitam praznik hristovog vaskrsenja. Pred nama su dani porodičnog okupljanja, međusobne ljubavi i poštovanja, dani kada slavimo pobedu života nad smrću, pred nama je Vaskrs, praznik nad praznicima.

 Iskoristimo ove praznične dane da pokažemo ljubav, kako prema bližnjima tako i prema svim ljudima koji nas okružuju, jer ono najvažnije je zapravo u nama samima i ne košta ništa, a puno znači. Ovogodišnji praznik se obeležava istog datuma kod svih hrišćanskih crkava pa je i poruka koju u sebi nosi Vaskrs, poruka zajedništva i ljubavi kako među hrišćanskim tako i među ostalim verskim zajednicama.

 Želim da radost Uskrsa ispuni vaše domove zadovoljstvom i blagostanjem, da praznik provedete u dobrom zdravlju, miru i slozi, okruženi porodicom i prijateljima.

 Poštovanjem tradicije i vrednosti koje su nam ostavili naši duhovni prosvetitelji, možemo da sačuvamo identitet i doprinesemo boljitku našeg zajedničkog doma – našeg grada. Da zajedno prevaziđemo sopstvene mogućnosti, da zajedno napredujemo i da naš Niš bude grad tolerancije i međusobne ljubavi svih njegovih građana.

 Neka radost Hristovog vaskrsenja ispuni svaki dom i ulije novu snagu svima nama, da istrajemo u veri, nadi i ljubavi.

 Čestitam vam praznik uz najradosniji pozdrav, Hristos Voskrese!”