Terenska vozila za Srpsko – Ruski humanitarni centar

image_pdfimage_print

8_2425_2014_srbrusPredstavnici ruske strane Srpsko ruskog humanitarnog centra na svečanosti u Gradskoj kući uručili su ključeve 10 terenskih vozila marke Lada Niva, srpskoj strani kao deo pomoći ovom centru za reagovanje u vanrednim situacijama. Početak rada Srpsko ruskog humanitarnog centra koji je omogućen međuvladinim sporazumom, predstavlja značajan korak za ovaj grad i region u pogledu adekvatnog reagovanja u vanrednim situacijama.

 Osnovni zadatak ovog centra usmeren je ka ispunjavanju jednog cilja, a to je osigurati građanima Srbije i regiona veću bezbednost u slučaju vanrednih situacija.

 Pored lokalnog delovanja ovog centra, postoji i mogućnost pružanja humanitarne pomoći i brz odgovor na vanredne situacije i na teritoriji drugih balkanskih država, koje upute takav zahtev.

 “Svedoci smo da u poslednje vreme sve češće zbog klimatskih promena u regionu i u Jugoistočnoj Evropi, dolazi do raznih vanrednih situacija, poput poplava, klizišta i zemljotresa i da je zato neophodno spremno dočekati ove izazove”, rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić na svečanosti primopredaje vozila i istakao da česte prirodne nepogode iziskuju zajedničko planiranje i stručno usavršavanje i opremanja jedinica koje reaguju u vanrednim situacijama. Veoma smo zahvalni našim prijateljima iz Rusije za njihovo nesebično angažovanje, ali i za tehničku pomoć koja se sastoji u opremi, tako da ćemo danas prisutvovati primopredaji terenskih i vatrogasnih vozila neophodnih za intervencije na terenu.

 Spašavanje ljudi i imovine je veoma složen posao, a za uspešno obavljanje tog zadatka potrebno je uložiti zajedničke napore, koordinirano delovati i povećati efikasnost vatrogasno spasilačkih jedinica na terenu.

Možda Vas zanima i sledeće...