1

Теренска возила за Српско – Руски хуманитарни центар

8_2425_2014_srbrusПредставници руске стране Српско руског хуманитарног центра на свечаности у Градској кући уручили су кључеве 10 теренских возила марке Лада Нива, српској страни као део помоћи овом центру за реаговање у ванредним ситуацијама. Почетак рада Српско руског хуманитарног центра који је омогућен међувладиним споразумом, представља значајан корак за овај град и регион у погледу адекватног реаговања у ванредним ситуацијама.

 Основни задатак овог центра усмерен је ка испуњавању једног циља, а то је осигурати грађанима Србије и региона већу безбедност у случају ванредних ситуација.

 Поред локалног деловања овог центра, постоји и могућност пружања хуманитарне помоћи и брз одговор на ванредне ситуације и на територији других балканских држава, које упуте такав захтев.

 “Сведоци смо да у последње време све чешће због климатских промена у региону и у Југоисточној Европи, долази до разних ванредних ситуација, попут поплава, клизишта и земљотреса и да је зато неопходно спремно дочекати ове изазове”, рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић на свечаности примопредаје возила и истакао да честе природне непогоде изискују заједничко планирање и стручно усавршавање и опремања јединица које реагују у ванредним ситуацијама. Веома смо захвални нашим пријатељима из Русије за њихово несебично ангажовање, али и за техничку помоћ која се састоји у опреми, тако да ћемо данас присутвовати примопредаји теренских и ватрогасних возила неопходних за интервенције на терену.

 Спашавање људи и имовине је веома сложен посао, а за успешно обављање тог задатка потребно је уложити заједничке напоре, координирано деловати и повећати ефикасност ватрогасно спасилачких јединица на терену.