Pomoć u plasmanu

image_pdfimage_print

9_2423_2012_plasmanU okviru evropskog projekta “Exchange 4” nedavno je začeta ideja saradnje 2 opštine u Italiji, Kolekorvino (Collecorvino) i Bertinoro (Bertinoro), sa niškim gradskim opštinama Crveni Krst i Niška Banja i opštinama Svrljig, Bojnik, Merošina, Lebane i Blace.

 Predstavnici dveju italijanskih opština, ovih dana su u poseti svojim partnerima iz Srbije, a to je bio i povod za njihov prijem kod predsednika Skupštine grada Niša, prof. dr Mileta Ilića.

 Kako je rečeno, ovaj program se realizuje u okviru nastojanja Evropske Unije da kroz predpristupne fondove, ubrza razvoj Srbije na njenom putu pridruživanja EU. Pri tom, namera je da se na teritoriji pomenutih opština juga Srbije, plasira pomoć vredna 500 000 evra u projekte udruživanja manjih proizvođača i definisanja dovoljno kvalitetnih i prepoznatljivih proizvoda. Naime, kako kažu italijanski partneri, to je jedini pravi put da se unapredi lokalna ekonomija i ponude proizvodi koji će, kvalitetom i količinom biti konkurentni na velikom evropskom tržištu.

 Ovakvi projekti su dragoceni, naročito za manje, ekonomski nerazvijene opštine, a poseban značaj pruža i činjenica da se kroz takvu saradnju u domenu poljoprivrede, otvaraju mogućnosti za saradnju i u drugim oblastima.

 Prema rečima predsednika Ilića, lokalne vlasti su tu neophodne da pruže podršku i prepoznaju mogućnosti šire saradnje, a ona najpre leži u potencijalnoj saradnji Univerziteta u Nišu sa Univerzitetom u Bolonji koji pruža stručnu podršku italijanskim opštinama Kolekorvino i Bertinoro. Konkretnije, dodao je Ilić, to se odnosi na planirano otvaranje Poljoprivrednog fakulteta na Univerzitetu u Nišu, koji će biti podrška razvoju i održanju saradnje dveju poljoprivrednih regija.

 Inače, naročito je zanimljiv način razmišljanja gostiju iz Italije, koji kako su rekli, kroz učešće u ovakvim projektima EU, s jedne strane pomažu razvoju regija novih članica, ali u isto vreme i sami napreduju.

Možda Vas zanima i sledeće...