1

Честитка поводом Дана војске Србије

8_2422_2011_dan vojskeajtПоводом Дана војске 23. априла, у име Града Ниша и своје лично име градоначелник проф. др Зоран Перишић упутио је свим припадницима Војске Србије, најсрдачније честитке.

“Дан војске прилика је да се подсетимо наше славне војничке традиције и одамо почаст свима онима који су кроз историју учинили да се име српског војника помиње са великим поштовањем. Данас наше оружане снаге представљају респектабилну институцију, чији су припадници, учешћем у бројним активностима у земљи и свету, достојно представљали државу Србију и тиме у великој мери допринели презентовању позитивне слике о нашој држави И народу. Верујем да ће у периоду пред нама наша војска наставити даљу модернизацију И бити гарант сигурности свих грађана Србије.

Свим припадницима војске желим вам пуно успеха, личне и породичне среће.”
Помоћ у пласману

9_2423_2012_plasmanУ оквиру европског пројекта “Exchange 4” недавно је зачета идеја сарадње 2 општине у Италији, Колекорвино (Collecorvino) и Бертиноро (Bertinoro), са нишким градским општинама Црвени Крст и Нишка Бања и општинама Сврљиг, Бојник, Мерошина, Лебане и Блаце.

 Представници двеју италијанских општина, ових дана су у посети својим партнерима из Србије, а то је био и повод за њихов пријем код председника Скупштине града Ниша, проф. др Милета Илића.

 Како је речено, овај програм се реализује у оквиру настојања Европске Уније да кроз предприступне фондове, убрза развој Србије на њеном путу придруживања ЕУ. При том, намера је да се на територији поменутих општина југа Србије, пласира помоћ вредна 500 000 евра у пројекте удруживања мањих произвођача и дефинисања довољно квалитетних и препознатљивих производа. Наиме, како кажу италијански партнери, то је једини прави пут да се унапреди локална економија и понуде производи који ће, квалитетом и количином бити конкурентни на великом европском тржишту.

 Овакви пројекти су драгоцени, нарочито за мање, економски неразвијене општине, а посебан значај пружа и чињеница да се кроз такву сарадњу у домену пољопривреде, отварају могућности за сарадњу и у другим областима.

 Према речима председника Илића, локалне власти су ту неопходне да пруже подршку и препознају могућности шире сарадње, а она најпре лежи у потенцијалној сарадњи Универзитета у Нишу са Универзитетом у Болоњи који пружа стручну подршку италијанским општинама Колекорвино и Бертиноро. Конкретније, додао је Илић, то се односи на планирано отварање Пољопривредног факултета на Универзитету у Нишу, који ће бити подршка развоју и одржању сарадње двеју пољопривредних регија.

 Иначе, нарочито је занимљив начин размишљања гостију из Италије, који како су рекли, кроз учешће у оваквим пројектима ЕУ, с једне стране помажу развоју регија нових чланица, али у исто време и сами напредују.