Dan planete

image_pdfimage_print

8_2421_2010_drvoMeđunarodni dan planete Zemlje, obeležava se 14. put za redom. Ovim povodom gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić simbolično je zasadio drvo platana ispred Gradske kuće.

 “Okupili smo se ovde, kako bismo dali primer i poslali poruku svim ljudima, da briga o našoj planeti Zemlji, treba da bude kao i briga o sopstvenom životu, jer zahvaljujući našoj planeti mi imamo život, ali i obavezu da budućim generacijama ostavimo zdravu životnu sredinu koja će u vremenima pred nama biti osnovni preduslov normalnog života.

 Ova sadnja Platana, poznatog kao izdržljivog drveta na prašinu i štetne izduvne gasove, ali I drveta koje predstavlja simbol vrline kao što su humanost, čvrstoća, poštenje i moralna nadmoć je simbolična poruka koju upućujemo na dan planete zemlje da nam je stalo i da smo spremni da se najrazličtijim akcijama uključimo u zaštitu životne sredine. Sećam se poznate pesme Jovana Jovanovića Zmaja, koja kaže “Gde god nađeš zgodno mesto tu drvo posadi, drvo je blagodno pa će da nagradi”, pa se nadam da ovo neće biti samo simbolika, već da će naša poruka uticati na svest svih naših sugrađana o važnosti očuvanja jedine planete koju imamo”, rekao je grdaonačelnik Perišić.

Možda Vas zanima i sledeće...