1

Градско веће о извештајима о пословању јавно комуналних предузећа и установа

7_2419_2008_gvЧланови Градског већа, на 85. седници којом је председавао градоначелник проф. др Зоран Перишић, једногласно су усвојили извештаје о пословању са финансијским извештајима за прошлу годину ЈКП “Горица” Дирекција за јавни превоз Града Ниша, ЈКП за водовод и канализацију “Наиссус”, Тржница”, “Медиана”, “Градска топлана”, “Обједињена наплата”, “Паркинг-сервис”, ЈП “Аеродром-Ниш”, ЈП Дирекција за изградњу Града Ниша, Јавног предузећа Завод за урбанизам, Градска стамбена агенција Ниш, “Нишстан”, “Нишка телевизија”, “Нишког културног центра”, Завода за плућне болести и туберкулозу, Завода за здравствену заштиту студената, Дома здравља Ниш, Завода за хитну медицинску помоћ, Апотека Ниш, Завода за здравствену заштиту радника “Ниш” и Установе Дечије одмаралиште “Дивљана”.

 О овим извештајима Градско веће требало је да се изјасни на седници која је била отказана пре недељу дана. Како је појаснио градоначелник проф. др Зоран Перишић, до одлагања је дошло због тога што је Градско веће било претрпано огромним бројем података у извештајима који су стигли из надлежних градских управа само неколико сати пред заказану седницу Градског већа на којој је требало да буду разматрани.

 Према извештајима о раду, највећи број јавно комуналних предузећа и установа примарног здравства пословао је позитивно. Градоначелник Перишић најавио је да ће ови извештаји ускоро бити преиспитани од стране буџетске инспекције или независног ревизора.

 – Мислим да никоме не требају извештаји који не одражавају реално стање у јавно комуналним предузећима. Након ове седнице, задатке ће добити и чланови Градског већа и институције које врше контролу и надзор, да ураде свој посао и да доставе извештаје о начину рада и пословања јавно комуналних предузећа. Тамо где извештаји буду такви да не указују на добро пословање, предузећемо законом предвиђене мере како би се разрешила такав руководства, надзорни одбори и директори предузећа који су се понашали нерационално, или тамо где је било простора да та предузећа послују боље. Нико не може бити заштићен од лошег рада и то је порука која мора једном за свагда да се пошаље, да само резултати вашег рада могу да оправдају ваше остајање на месту руководиоца неке установе, неког сектора, неког града, истакао је градоначелник Перишић.

 Коментаришући планове о инвестицијама предузећа која су приказала добит у пословању у 2013. години, градоначелник Перишић подсетио је да ће, као и увек, инсистирати на доследном поштовању закона.

 – У тим примерима успешног пословања, пошто по закону ова предузећа не могу да остварују профит, тај приказан профит мора да се пренесе оснивачу, што је у овом случају Град. Као и увек, инсистирам на поштовању закона, рекао је градоначелник Перишић.




Обавештење комисије за називе делова насељених места и назива улица

9_2420_2009_logoПроцедура у вези промене назива улица регулисана је Уредбом Владе Републике Србије о означавању назива насељених места, улица и тргова, означавању зграда кућним бројевима и вођењу регистра кућних бројева, улица и тргова, 05 Број: 110-814/2012 од 09.02.2012. године и Одлуком о утврђивању и означављу назива насељених места, улица, тргова и зграда на територији града Ниша (пречишћен текст), број 13-167/2010 од 22.11.2010. године.

 На основу члана 8 Одлуке о утврђивању и означављу назива насељених места, улица, тргова и зграда на територији града Ниша (пречишћен текст), број 13-167/2010 од 22.11.2010. године, на територији Града Ниша улице, тргови и делови насељених места не могу имати исти назив.

 Комисија за називе делова насељених места и називе улица Скупштине Града Ниша, у складу са Одлуком о  утврђивању и означављу назива насељених места, улица, тргова и зграда на територији града Ниша (пречишћен текст), број 13-167/2010 од 22.11.2010. године, на седници одржаној 20.03.2013. године, донела је закључак број 06-169-4/2013-02, којим врши промену назива улица само оним улицама које имају дуплиран назив.

 Скупштина града Ниша утврђује називе улица, тргова, градских четврти и других делова насељених места на територији Града Ниша на предлог Комисије за називе делова насељених места и назив улица Скупштине Града Ниша.

 Промена назива улица и тргова, врши се на исти начин као и њихово утврђивање.

 Koмисија за називе делова насељених места и називе улица предлаже називе улица, тргова, градских четврти, заселака и других насељених места на територији Града.

 За називе улица, тргова и делова насељених места може се дати назив који има географска, етнографска, историјска, културна и друга обележја и имена умрлих знаменитих личности српскога народа, имена иностраних личности, осведочени пријатељи Србије и српског народа, важни догађаји и датуми као и други пригодни називи.

 Предлоге за називе улица Комисији подносе институције и појединци, а њих Комисија разматра на својој седници и доноси закључак којим утврђује Предлог решења о промени назива одређене улице.

 Министарство надлежно за послове локалне самоуправе даје сагласност на предлог Комисије за називе делова насељених места и називе улица за утврђивање, односно измене назива улица, тргова и делова насељеног места.




Ускршња честитка

8_2418_2007_uskrsПоводом најрадоснијег хришћанског празника Ускрса, градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић упутио је честитку свим грађанима Ниша, свештенству нишке епархије и припадницима других хришћанских цркава.

 “Свим суграђанима и свештенству цркава који у недељу празнују Васкрс најискреније честитам празник христовог васкрсења. Пред нама су дани породичног окупљања, међусобне љубави и поштовања, дани када славимо победу живота над смрћу, пред нама је Васкрс, празник над празницима.

 Искористимо ове празничне дане да покажемо љубав, како према ближњима тако и према свим људима који нас окружују, јер оно најважније је заправо у нама самима и не кошта ништа, а пуно значи. Овогодишњи празник се обележава истог датума код свих хришћанских цркава па је и порука коју у себи носи Васкрс, порука заједништва и љубави како међу хришћанским тако и међу осталим верским заједницама.

 Желим да радост Ускрса испуни ваше домове задовољством и благостањем, да празник проведете у добром здрављу, миру и слози, окружени породицом и пријатељима.

 Поштовањем традиције и вредности које су нам оставили наши духовни просветитељи, можемо да сачувамо идентитет и допринесемо бољитку нашег заједничког дома – нашег града. Да заједно превазиђемо сопствене могућности, да заједно напредујемо и да наш Ниш буде град толеранције и међусобне љубави свих његових грађана.

 Нека радост Христовог васкрсења испуни сваки дом и улије нову снагу свима нама, да истрајемо у вери, нади и љубави.

 Честитам вам празник уз најрадоснији поздрав, Христос Воскресе!”