Svetski dan Roma

image_pdfimage_print

aaaaaaaaaaaaGradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić čestitao je danas svim pripadnicima romske nacionalne zajednice 8. april, Međunarodni dan Roma.

“Svim pripadnicama romske nacionalne zajednice čestitam Međunarodni dan Roma, sa željom da ubuduće žive bolje, srećnije i u međusobnoj toleranciji sa većinskim narodima.

Pred nama pripadnicima većinskog naroda je važan zadatak da ubuduće ukolnimo sve predrasude koje se tiču školovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite, kao i puna impelmentacija mera antidiskriminacione startegije u cilju zaštite prava manjinskih grupa.

Mislim da naš grad predstavlja dobar primer dugogodišnjeg suživota etnički različitih nacionalnih zajednica i ubeđen sam da će ovaj trend biti nastavljen i ubuduće”, kaže se u čestitki gradonačelnika Perišića.

Obeležavanje Svetskog dana Roma ustanovljeno je kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj tog naroda širom sveta. Odluka da se 8. april obeležava kao njihov dan doneta je na Prvom svetskom kongresu Roma u Londonu od 4. do 8. aprila 1971, kada je usvojeno kao ime naroda Rom, što na maternjem jeziku znači čovek.

Možda Vas zanima i sledeće...