1

Отворене ИКТ кластер академија

8_2412_2001_usaidЗахваљујући УСАИД пројекту одрживог локалног развоја у Нишу ће бити реализован пројекат ИКТ кластер академије са циљем да подстакне ИКТ компаније да активно учествују у едукацији будућих запослених, те да укаже на потребу ближе сарадње научно – образовне и пословне заједнице.

 ИКТ кластер академија омогућиће полазницима да кроз обуку у области информационо-комуникационих технологија, учешћем у специјализованим курсевима и кроз практичан рад, стекну знања и вештине које ће им омогућити да лакше дођу до посла. Посебно битан део овог пројекта је стицање искуства кроз практично усавршавање у компанијама. Праксу ће чинити како индивидуалан рад на проблемима и задацима у фирми у којој се обавља пракса, тако и групни рад на неком од пројеката. Путем обављања праксе, полазници ће моћи да практично покажу шта су начили и колико су спремни да уче и раде.

 “Верујем да ће Академија бити успешан подухват у којем ће бити реализоване бројне иновативне идеје, а млади стручњаци уз подршку искуснијих колега моћи ће да покрену и сопствени бизнис” рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић на отварању академије и додао да када је незапосленост у земљи велика веома је важно да предузећа која траже нове запослене могу да пронађу оне са добрим квалификацијама спремне да покажу свој потенцијал. Град Ниш у сарадњу са УСАИД –ом жели да помогне у реализацији пројекта како би поспешио примену знања у пракси и примену иновација у пословању.

 Ова академија има наставни план и програм прилагођен потребама ИТ компанија и за одређено време, заинтересованим послодавцима може да се изађе у сусрет у смислу понуде квалитетне и стручне радне снаге.

 ИТ је грана индустрије са највећим растом и потенцијалом а недостатак кадрова у овој индустрији глобални је проблем. Овај пројекат нема комерцијални карактер и представља још једну од низа активности кластера усмерених ка томе да што већи број квалитетних младих ради креативне и перспективне послове, да граде своју будућност у Нишу и истовремено развијају регион, а да истовремено буду део света, јер рад у области ИТ-ја и напредних технологија управо то омогућава.