Стратегија безбедности младих у Нишу

image_pdfimage_print

8_2407_1996_sbmnismladiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiГрад Ниш је спровео процес дефинисања Стратегије безбедности које укључују активности које се баве унапређењем безбедности грађана. Ослањајући се на донешену стратегију, а у складу са уоченим потребама, покренут је процес успостављања партнерства и стратешких смерница за даљи заједнички рад на теми безбедност и млади.

На састанку одржаном у Скупштини Града Ниша формирана је радна група за спровођење стартегије безбедности младих којом ће на предлог градоначелника руководити Младен Велојић, а у саставу групе су и ресорни градски већници као и представници стручних служби градске управе и невладиног сектора.

Градоначелник проф. др Зоран Перишић у уводном излагању рекао је да “поступак израде нацрта Стратегије безбедности младих трајао је годину и по дана, а питање безбедности младих врло је комплексно и обухвата више сегмената.

Сматрам да је неопходно да се израде системска решења за подршку младима у различитим областима друштвеног живота. Обавеза је друштва да уважи младе и да им помогне да искажу и остваре своје могућности на личну и друштвену добробит.

Млади који су данас у годинама стицања пунолетсва су нажалост одрастали у изолацији, без одговарајуће друштвене бриге, преплављени сликама насиља у медијима, затечени у сиромаштву које нису проузроковали.

Стратегија је потребна и друштвима која су имала мирнији развој, а нашем још више. Младима је неопходна подршка, јер није реч само о њиховом бољем животу, већ и о будућности земље. Системска, организована и стална подршка младима значи квалитетну будућност државе али и њен даљи економски развој, повећање наталитета и стварање услова за бољи живот младих.

Поред рада на платформи, у оквиру пројекта спроведено је истраживање о перцепцији безбедности младих у граду из угла самих младих и процес консултација у циљу унапређења тренутне ситуације”.

You may also like...