“Nauk nije bauk”

image_pdfimage_print

8_2406_1995_nauknijebaukŠesti put zaredom u organizaciji niške gimnazije Svetozar Marković organizovan je festival “Nauk nije bauk” koji je kroz prethodnih pet izdanja pokazao da nauku možemo posmatrati iz više aspekata i da ona ne mora uvek biti isuviše stroga i sterilna.

 Upravo ovakav neposredan vid upoznavanja mladih ljudi sa naučnim dostignućima i njihovom praktičnom primenom način je da se kod mladih neguje onaj dvostruki vid odnosa prema nauci, ozbiljan ali i popularan.

 Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić svečano je otvorio šesto izdanje festival koje se tradicionalno održava u holu Elektronskog fakulteta u Nišu.

 “Šta je to naučnik na kraju krajeva, pitanje je koje ste verovatno postavili sebi – meni se čini da je to znatiželjan čovek koji gleda kroz ključaonicu prirode pokušavajući da shvati šta se događa. i uvek me ovo misteriozno pitanje o suštini nauke vrati na jednu pomalo komičnu rečenicu –kažu da aerodinamički govoreći bumbar ne bi smeo biti u stanju da leti. Međutim, bumbar nema pojma o tome, pa zato i leti.

 Šalu na stranu jasno je da bez nauke nema razvoja Srbije, i zato je pred svima nama složeni zadatak da pre svega podignemo kvalitet obrazovnog i naučnog sistema na viši nivo, jer je to zapravo uslov svih uslova”, rekao je gradonačelnik Perišić.

 Prema rečima gradonačelnika najveći potencijal kojim danas naša zemlja raspolaže je ljudski potencijal. Upravo je to ono najvrednije što i pored ne baš sjajnih uslova života pruža nadu da možemo više i bolje. “Naši učenici poput naših sportista neprestano poslednjih godina osvajaju medalje na raznim međunarodnim takmičenjima i pokazuju da je istinski kvalitet u znanju i radu.

 Želim da vas pozdravim i poželim puno uspeha u budućem školovanju, ali i vanškolskim aktivnostima i da u godinama koje dolaze ovaj festival bude ona polazna osnova koja će negovati odnos mladih prema nauci, umetnosti i tradiciji”, zaključio je gradonačelnik Perišić.

Možda Vas zanima i sledeće...