Godišnjica bombardovanja

image_pdfimage_print

8_2400_1989_bombardovanjeDanas je obeležena petnaesta godišnjica početka bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije od strane Nato alijanse. Dva milenijuma grad Niš postoji, ali u svojoj istoriji nije zapamtio tako koncentrisano i tako nerazumno razaranje kakvo se dogodilo pre ravno petnaest godina.

 Sirene koje su označavale dolazak aviona NATO oglasile su se u gradu, počev od 24. marta, pa do kraja vazdušne kampanje, ukupno 129 puta, a Nišlije su u skloništima provele 52 dana, pet sati i 14 minuta, koliko je grad bio pod vazdušnom opasnošću, što je oko 70 odsto ukupnog vremena. Niš je gađan iz vazduha, za 78 dana bombardovanja, 40 puta, 28 puta noću i 12 puta danju. Tokom vazdušne kampanje poginulo je 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno. Na grad je tokom vazdušne kampanje ispaljeno 324 razornih projektila: 161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa, 8 grafitnih Srušeno je oko 120 objekata, a preko 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

 U ime grada Niša venac na spomen kapeli i spomenku pored Univerziteta položio je zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković koji je rekao da “se ovakva selektivna primena pravde pod znacima navoda nikada se ne sme ponoviti, ali ne sme se ni zaboraviti. O podelama koje postoje nažalost u našem narodu govore i ova dva spomenika, jedan preko puta drugog. Položićemo vence na oba spomenika, jer ne želimo da budemo razdvojeni zato što svi građani niša predstavljaju jedno telo i jednu dušu.

I danas posle petnaest godina sa pietetom se sećamo svih žrtava svesni da je najveći gubitak za sve nas ljudski život, ali isto tako svesni smo da život mora da ide dalje i da samo naoružani najvećom hrišćanskom vrlinom praštanja, možemo se zauvek uzneti iznad svojih neprijatelja”, rekao je Slavković.

 Brojne delegacije zvaničnika, vojske, policije i građana položile su vence na spomenike, a prethodno su sveštenici niške eparhije služili pomen nevino stradalim Nišlijama.

Možda Vas zanima i sledeće...