1

Завршна конференција програма “ЕУ Прогрес”

8_2403_1992_eukonvencijaУ хотелу Гранд у Нишу данас је одржана завршна конференција програма европског партнерства са општинама у Србији “ЕУ Прогрес”. Конференцији су присуствовали министар без портфеља Бранко Ружић и шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт.

 Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић у уводном излагању пожелео је добродошлицу свим гостима и истакао добру сарадњу града са делегацијом ЕУ у Србији. “Веома сам поносан због тога што је Програм европског партнерства са општинама и “ЕУ Прогрес” одлучио да свој састанак и завршну конференцију одржи управо овде у царском Граду Нишу, граду богате историјске и културне традиције. Град Ниш већ представља локалну самоуправу која је верујем добар сарадник Европској унији и њеним напорима да у своје развојне процесе укључи и нашу земљу”, рекао је градоначелник.

 “Верујем да ће и за нас представнике локалних самоуправа које нису укључене директно у овај програм бити интересантно да се упознамо са активностима спроведеним током овог програма и коначном евалуацијом, али и са најавом будућих програма које се односе на развој југа и југозапада Србије, а који ће кренути после програма “Еу прогрес”, закључио је градоначелник Перишић.




ЕУ Инфо кутак у Нишу

8_2402_1991_eeeeeeeeeeeeeeukutakИнфо кутак Европске Уније у Нишу представљаће део комуникационих активности Делегације у Србији, с циљем да унапреди познавање Европске уније у директном контакту са становницима и посетиоцима, а уз активну подршку градских власти. У Градској кући данас су градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт свечано потписали меморандум о разумевању којим ће се кренути у реализацију овог пројекта.

 “Веома сам почаствован због тога што је Делегација Европске уније у Србији препознала управо наш царски Град Ниш, град богате историјске и културне традиције, као локалну самоуправу која ће као добар сарадник, представљати један од значајних сегмената на нашем путу прикључивања породици европских држава и импементацији у систем Европске Уније.

 Управо отварање ЕУ инфо-кутка у Нишу показује да наш град заузима важно место у плановима евроспке стратегије развоја овог дела Балкана и ми ћемо као Град предузети све неопходне мере у циљу промовисања свих погодности које Европска унија, у поступку преговора и придруживања може да пружи грађанима” рекао је грдаоначелник Перишић.

 ЕУ ИНФО КУТАК имаће задатак да директно пружа информације становницима и посетиоцима Ниша о свим питањима која се тичу функционисања Европске уније и сарадње Србије и држава чланица ЕУ.

 Кроз рад инфо кутка грађани ће имати увид у комплетне и поуздане информације, укључујући и одговоре о томе које ће све могућности и предности чланство донети, посебно у области економије, регионалног развоја, пољопривреде, науке и образовања.

 Мајкл Девенпорт захвалио се Граду на разумевању и подршци коју пружа реализацији овог пројекта, а затим је у пратњи градоначелника обишао будуће просторије Инфо кутка које се налазе у Обреновићевој 38 у склопу просторија Канцеларије за младе.




Годишњица бомбардовања

8_2400_1989_bombardovanjeДанас је обележена петнаеста годишњица почетка бомбардовања тадашње СР Југославије од стране Нато алијансе. Два миленијума град Ниш постоји, али у својој историји није запамтио тако концентрисано и тако неразумно разарање какво се догодило пре равно петнаест година.

 Сирене које су означавале долазак авиона НАТО огласиле су се у граду, почев од 24. марта, па до краја ваздушне кампање, укупно 129 пута, а Нишлије су у склоништима провеле 52 дана, пет сати и 14 минута, колико је град био под ваздушном опасношћу, што је око 70 одсто укупног времена. Ниш је гађан из ваздуха, за 78 дана бомбардовања, 40 пута, 28 пута ноћу и 12 пута дању. Током ваздушне кампање погинуло је 56 Нишлија, а више од 200 је рањено. На град је током ваздушне кампање испаљено 324 разорних пројектила: 161 авио-бомба, 36 контејнера касетних бомби, 71 крстарећа ракета, 8 графитних Срушено је око 120 објеката, а преко 3.400 стамбених, пословних и војних објеката је оштећено.

 У име града Ниша венац на спомен капели и споменку поред Универзитета положио је заменик градоначелника Љубивоје Славковић који је рекао да “се оваква селективна примена правде под знацима навода никада се не сме поновити, али не сме се ни заборавити. О поделама које постоје нажалост у нашем народу говоре и ова два споменика, један преко пута другог. Положићемо венце на оба споменика, јер не желимо да будемо раздвојени зато што сви грађани ниша представљају једно тело и једну душу.

И данас после петнаест година са пиететом се сећамо свих жртава свесни да је највећи губитак за све нас људски живот, али исто тако свесни смо да живот мора да иде даље и да само наоружани највећом хришћанском врлином праштања, можемо се заувек узнети изнад својих непријатеља”, рекао је Славковић.

 Бројне делегације званичника, војске, полиције и грађана положиле су венце на споменике, а претходно су свештеници нишке епархије служили помен невино страдалим Нишлијама.




Потписан споразум о међусекторској сарадњи у процесу заштите деце

8_2401_1990_zastitadeceУ градској кући потписан је споразум о међусекторској сарадњи у процесу заштите деце од злостављања и занемаривања на подручју града Ниша, који представља и формално успостављање сарадње између свих релевантних градских и републичких институција, које у оквиру својих надлежности могу да заштите права детета.

 “Желимо да по први пут мобилишемо све своје снаге и ујединимо се с циљем да се ефикасније и енергичније реагује у ситауцијама које су нажалост све чешће, а када су угрожена права дететаа. Верујем да ће се и резултати врло брзо видети, јер ће широком акцијом свих надлежних и њиховом међусобном координацијом бити омогућен ефикаснији одговор на случајеве насиља над децом њиховог занемаривања или злостављања. Имамо довољно стручних кадрова у нашим службама који могу адекватно да реагују и помгну да се стопа насиља смањи”, рекао је на церемонији потписивања споразума градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и додао да “поред координисаног деловања наш циљ је и да се смањи и убрза процедура од препознавања проблема до реакције друштва. Подаци о броју злоупотреба су различити, али не морамо да напомињемо да када су у питању усамљени или спорадични случајеви реакција друштва мора да постоји да буде брза и ефикасна.”

Визија која се промовише овим споразумом је да сва деца не територији града Ниша без обзира на пол узраст и национално или етничко порекло и породични статус одрастају у безбедном окружењу, ослобођеном сваког вида насиља у коме се поштују личност и достојанство детета, уважавају потребе и развојне могућности детета.

Заштита деце веома сложен процес и захтева сталну сарадњу и координацију како би интервенција била ефикасна. Злоупотеба деце подразумева све облике физичког, емоционалног или сексуалног злостављања, те занемаривање или комерцијалну и другу експлоатацију, што доводи до стварног или потенцијалног нарушавања здравља, развоја, достојанства и живота детета.