1

Посета делегације из Француске области Жиронд

8_2399_1988_zirondПовод данашње посете делегације из Жиронда У Француској су две активности које везују Град Ниш и Француску – прва је месец Франкофоније у Нишу и друга такође веома важна децентрализована-билатерална сарадња Града Ниша са Генералним саветом Жиронда.

 “Ова сарадња је започета у октобру 2012. Године када сам се овде у Нишу сусрео са шефом Мисије за међународну сарадњу и односе при Генералном савету Жиронда г-дином Филипом-Анријем Ледријом, а на иниицијативу амбасаде Француске у Србији. Тада је договорено да се започне сарадња која це бити посвећена младима, култури и застити зивотне средине. Овакав договор је довео до конкретних пројеката сарадње чији су актери из области образовања, културе и цивилног друства, нишки и жирондински, улозили пуно труда. Након посете Нислија Зиронду у току 2013. године, данас су са нама жирондински партнери који ће између осталог пружити подрску текућим активностима Француског института у Нишу посвећене франкофонији”. Рекао је обраћајући се присутнима градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић.

 Неки од пројеката укључују школске активности, деце из Жиронда са ОШ Краљ Петар и на заједничкој адаптацији књижевног дела Мали принц чије ће премијерно заједничко извођење, истовремено на српском и француском, бити у Народном позоришту 21. марта 2014. у 13:00 сати.

 Остварена је и сарадња са Музичком школом Ниш на адаптацији и заједничком извођењу дела класичне и џез музике чији ће заједнички програм извести у Симфонијском оркестру дана 20. марта 2014. године у 20. 00 сати.

 Француски писац, редитељ, музичар и Глумац Ђани Грегори Форне сарађује са академским позориштем СКЦ Ниш у писању и резирању позоришне представе посвећене младима у Нишу чије је премијерно извођење планирано за септембар 2015, а успостављена је и сарадња НВО сектора на припреми пројеката волонтирања и рада са младима.