Органско воћарство нови инвестициони потенцијал града

image_pdfimage_print

0_2382_1970_vocarstvoЗаменик градоначелника Ниша проф. др Јован Стојковић и већник ресорно задужен за пољопривреду Срђан Алексић разговарали су данас са представницима мешовите српско-бугарско-италијанске компаније “Екоранс” која се бави узгајањем органских култура.

 Ово предузеће до сада је инвестирало на простору Бугарске у Берковици и Пазарџику где се до сада по принципима органске производње на 1500 хектара успешно производи рибизла, боровница, јагода и малина.

 Укупна вредност италијанских улагања у овој области у Бугарској превазилази 30 милиона евра.

 Ова компанија заинтересована је да и у Нишу на пољопривредном земљишту некадашњег ПИК Ниша на потезу “Широке падине” организује органску производњу лешника, јер ово земљиште за то има реалан потенцијал и адекватне услове.

 Током састанка представљени су потенцијали и планови за евентуална улагања овог предузећа на територији Града Ниша.

 На површини од око 140 хектара може бити упошљено 50-60 људи, уколико се обезбеде и нове површине створили би се услови за изградњу постројења за прераду органског лешника. Идеја је да се ово пољопривредно земљиште закупи на 20 година и уложи најмање 1,5 милиона евра у припрему терена ограђивање и изградњу иригационог система. Изградња овакве плантаже имала би пионирску улогу у даљем развоју органског воћарства у овом крају.

 После ових прелиминарних састанака очекује се и почетак формалних преговора и даља конкретизација инвестирања у област органског воћарства.

You may also like...