Svetski dan socijalne pravde

image_pdfimage_print

8_2378_1966_dansocpravdeU svetu se danas obležava Svetski dan socijalne pravde, koji je Generalna skupština UN ustanovila novembra 2007. godine, kako bi ujedinila napore država u suočavanju sa siromaštvom i stvaranju jednakih šansi za sve.

 Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić povodom obeležavanja Dana socijalne pravde rekao je da su principi solidarnosti, jednakosti i ravnopravnosti, kako u našoj zemlji, tako i između drugih zemalja, jedan od ključnih detalja u izgradnji društva koje će prepoznati socijalne potrebe svakog pojedinca.

 “Danas živimo u vremenu kada su pojedine kategorije stanovništva suočene sa realnom pretnjom nemaštine i nejednakih mogućnosti za napredak i ostvarivanje zakonom i ustavom garantovanih prava. Grad Niš je u proteklom periodu socijalnim merama, kroz donošenje i sprovođenje skupštinskih odluka uticao da koliko je to moguće dođe do poboljšanja socijalnog statusa, posebno ugroženih kategorija stanovništva. Grad se redovno uključuje u akcije koje organizuju pojedinci i nevladine organizacije, a koje za cilj imaju dosledno sprovođenje principa socijalne pravde, koja mora podjednako da važi za sve građane”.

 Kako se navodi na sajtu UN, vlade država su se obavezale da će napraviti okvir za akcije za unapređenje socijalne pravde na “nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou” kako bi bilo formirano “društvo za sve”. Na sajtu se između ostalog navodi i da “društvo za sve” mora biti bazirano na socijalnoj pravdi i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Možda Vas zanima i sledeće...