1

Светски дан социјалне правде

8_2378_1966_dansocpravdeУ свету се данас облежава Светски дан социјалне правде, који је Генерална скупштина УН установила новембра 2007. године, како би ујединила напоре држава у суочавању са сиромаштвом и стварању једнаких шанси за све.

 Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић поводом обележавања Дана социјалне правде рекао је да су принципи солидарности, једнакости и равноправности, како у нашој земљи, тако и између других земаља, један од кључних детаља у изградњи друштва које ће препознати социјалне потребе сваког појединца.

 “Данас живимо у времену када су поједине категорије становништва суочене са реалном претњом немаштине и неједнаких могућности за напредак и остваривање законом и уставом гарантованих права. Град Ниш је у протеклом периоду социјалним мерама, кроз доношење и спровођење скупштинских одлука утицао да колико је то могуће дође до побољшања социјалног статуса, посебно угрожених категорија становништва. Град се редовно укључује у акције које организују појединци и невладине организације, а које за циљ имају доследно спровођење принципа социјалне правде, која мора подједнако да важи за све грађане”.

 Како се наводи на сајту УН, владе држава су се обавезале да ће направити оквир за акције за унапређење социјалне правде на “националном, регионалном и међународном нивоу” како би било формирано “друштво за све”. На сајту се између осталог наводи и да “друштво за све” мора бити базирано на социјалној правди и поштовању људских права и основних слобода.




Пријем за амбасадора Израела у Србији

8_2379_1967_ambisraelГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић разговарао је данас у Градској кући са замеником амбасадора Израела у Србији господином Итај Милнером који је синоћ у Нишу свечано отворио недељу израелског филма.

 Током састанка било је речи пре свега о економским видовима сарадње града и ове медитеранске државе. Гости из Израела посебно су заинтересовани за област ИТ индустрије, снабдевање водом и капацитета за пречишћавање отпадних вода и депонија. Посебно интересовање постоји и за област пољопривреде и то у домену финансирања пројеката који се тичу изградње стакленика и система за наводњавање.

 “Желим да вам пожелим добродошлицу у наш град и да вас упознам са инвестиционим потенцијалима и Ниша, али и југа Србије који представља важно пољопривредно подручје, где би у пракси могла да се примени ваша модерна технологија како би се повећали приноси и унапредила производња повртарских култура. Већ од раније имамо контакте са Израелским компанијама које су показале спремност да инвестирају у област пољопривреде”, рекао је градоначелник Перишић.

 Заменик амбасадора Израела у Србији господин Итај Милнер захвалио се на срдачном пријему и изразио заинтересованост за упознавање са структуром економских активности овог дела Србије са посебним освртом на пољопривреду као важан ресурс који Србија има и који би уз помоћ додатних инвестиција могао бити знатно унапређен.

 С обзиром на то да се у области јужне Србије само 2-3 одсто земљишта наводњава на адекватан начин, током састанка је било речи о томе како да град уз подршку страних партнера обезбеди средства за изградњу иригационих система које ће користити пољоприведни произвођачи.

 Састанку су присутствовали и помоћник градоначелника проф. др Јован Стојковић, начелник управе за пољопривреду Саша Стојиљковић и директор Канцеларије за локални економски развој Милан Ранђеловић.




Пoсета предузећу Е-рециклажа

8_2380_1968_ereciklazaДржавни секеретар у Министарству енергетике Стана Божовић у пратњи градоначелника Ниша проф. др Зорана Перишића посетила је данас предузеће Југоипмпекс у чијем саставу послује Е-рециклажа, постројење за рециклажу старих и дотрајалих уређаја, беле технике и складиштење фреона по међународним стандардима.

 Директор компаније Вујадин Шћекић упознао је делегацију са начином рада овог предузећа које представља највећи комплекс овакве врсте на Балкану и које је што се тиче стручног кадра и опреме, спремно да рециклира електронски оптад по највишим стандардима Европске уније.

 Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да у две године рада ово предузеће представља пример како спојем знања и технологије може успешно да се привређује.

 “Податак да за ове две године рада и рециклирања отпадног материјала је постигнуто смањење загађења околине које је реда величине као да 140.000 возила није уопште радило и испуштало издувне гасове. Када узмемо у обзир и то да Европска унија скоро трећину закона базира на заштити животне средине, јасно је колики је значај функционисања предузећа које захваљујући процесу рециклажечува животну средину”, рекао је градоначелник Перишић.