1

Ускоро нова радна места у компанији „Џонсон електрик“

8_2375_1963_000000000000electricОтварање фабрике компаније „Џонсон електрик“ у Нишу највећа је инвестиција у последњих 15 година у овим крајевима, оценио је први потпредседник Владе Александар Вучић, који је обишао погон у коме ће се производити електромотори и делови за аутомобиле попут „јагуара“, „BMW“-а и „Волвоа“. Вучић је том приликом похвалио руководство Ниша на брзини приликом прибављања документације за новог инвеститора, подвукавши да само 6 месеци након потписивања првог уговора, ова компанија успева да отвори потпуно нов производни погон.

 Град Ниш се показао као одличан партнер новим инвеститорима, зато што је, захваљујући смањеној бирократији, компанија „Џонсон електрик“ у рекордном року успела да прибави све дозволе и документацију за изградњу потпуно нове фабричке хале. Први потпредседник Владе Александар Вучић каже да је поносан на ту чињеницу.

 Отварање фабрике компаније „Џонсон електрик“ у Нишу показало је да можемо и брже и боље, навео је Вучић.

 Компанији из Хонг-Конга Вучић је понудио и суседну парцелу од 4 хектара у Радној зони Север у Нишу, како би под истим условима проширили производњу и упослили још радника. Каже да није добио негативан одговор. До тада се чека септембар и први електромотори са етикетом „Џонсон електрика“ из Ниша.

 Претходно је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић са представницима компаније Џонсон електрик потписао протокол о регулисању међусобних обавеза у вези заједничке изградње неопходних капацитета за обезбеђење напајања електричном енергијом пословног објекта инвеститора ЈОHNSON ELECTRIC у Ул. Ваздухопловаца бб, у радној зони „Север“

 Oвом протоколу претходили су:

  1. – закључен Меморандум о разумевању, дана 27. јуна 2013. године између Републике Србије, Града Ниша и Johnson Electric International AG;
  2. – закључен Уговор о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини без обавезе плаћања накнаде, дана 24.09.2013. године између Града Ниша и Johnson Electric
  3. – издати Технички услови од стране ПД Југоисток д.о.о. Ниш за прикључење на дистрибутивни електроенергетски систем 29.08.2013. године и
  4. – закључен Уговор о пословно-техничкој сарадњи дана 31.01.2014. године између ЕД„Југоисток“ Ниш, Града Ниша и Johnson Electric д.о.о.

 Уговором о отуђењу грађевинског земљишта предвиђена је обавеза Града Ниша да о свом трошку обезбеди напајање објекта инвеститора електричном енергијом јачине 3000 KVА а до 10000 KVA по захтеву и о трошку инвеститора.

 Протоколом о регулисању међусобних обавеза Град Ниш ће, о свом трошку и у складу са важећим законима и другим прописима, преузети спровођење активности и финансирање следећих обавеза:

  1. – израду пројектне документације
  2. – решавање имовинско – правних односа
  3. – обезбеђење грађевинске дозволе, у складу са Законом о планирању и изградњи,
  4. – стручни надзор над извођењем радова
  5. – технички преглед објекта
  6. – исходовање употребне дозволе



Безбедност младих у Нишу

8_2376_1964_bezbednostmladihУ нишком Медија центру данас је одржан састанак на тему “Безбедност младих у Нишу” којем су присуствовали државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин, градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и члан председништва “Кровне организације младих Србије” Марјан Цветковић. Састанак је реализован у организацији НВО “Проактив” и Медија центра.

 “Нажалост овај састанак је инициран трагичним догађајем који се десио у Нишу и представља покушај да се мобилишу све снаге како би се убудуће спречило насиље међу младима”, рекао је државни секретар Ненад Боровчанин и најавио оснивање “Фонда за превенцију насиља међу младима” чији би задатак био удружено деловање свих релевантних фактора у друштву како би се зауставио негативан тренд у односима малдих људи који је кулмунирао недавним трагичним догађајем.

 “Основна ствар коју морамо сви заједно да покренемо је превенција насиља међу младима. Данас млади живе доста тешко, друштвене вредности су девалвиране и зато је неопходна прецизна стратегија превенције вршњачког насиља” рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и најавио ускоро постављање безбедоносних камера на важнијим пунктовима у граду, али и покретање акције ограничавања рада појединих угоститељских објеката. Према његовим речима нико не може бити изнад закона и свако ко учини кривично дело биће полицијски процесуиран. У погледу безбедности, град је из свог скромног буџета помогао полицији обезбеђивањем неопходне опреме, а резултати су видљиви кроз перманентан рад интервентних јединица полиције.




Апел градоначелника Ниша

 

8_2374_1962_gradonacelnik“Апелујем и захтевам од полиције да додатно повећа и појача превентивни рад, од правосудних органа да професионално и брзо ураде свој посао, јер то траже грађани Ниша”, рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић на конференцији за новинаре са које је упутио саучешће породици убијеног студента медицине Вука Стоиљковића.

Градоначелник је додао да једино тако може бити смањен ризик за настанак трагичних догађаја и подигнут општи ниво безбедности.

“Обећавам да ће инспекцијске службе бити додатно ангажоване на контроли рада угоститељских објеката, да ли се затварају на време, да ли се у њима точи пиће малолетним лицима, као и да ће бити санкционисани сви који се не држе закона”, казао је нишки градоначелник.

Перишић је подржао грађане у борби против насиља и затражио од њих да наставе борбу кроз речи са транспарента који су носили “Свест, савест, морал”.

Окупљање грађана Перишић је оценио као жељу и вапај грађана Ниша, Новог Сада и Београда против онога што се дешава и што угрожава наш начин живота и размишљања.

“Не постоји ниједан разлог због кога би млади живот био прекинут”, рекао је Перишић и апеловао на младе и грађане да никада не посегну за нечијим животом и да не постоји оправдан разлог који би их навео на злочин.

Перишић је подсетио да је град неколико година био без начелника Полицијске управе и да су све акције до сада, као и оне које се планирају имале за циљ подизање општег нивоа безбедности, као и да ће он као градоначелник учинити све да Ниш буде град у коме ће се безбедно живети.

Убиство студента медицине с којим је као професор Медицинског факултета делио исте идеале је тежак терет за све, нарочито за оне који су Вука познавали и из чијих је живота нестао, реако је градоначелник Перишић.